Zaštita očiju od mobilnog telefona – 5 praktičnih saveta koji će vam pomoći da sačuvate vid

Zaštita očiju od mobilnog telefona je od izuzetne važnosti, jer većina nas provodi i po nekoliko seti gledajući u ekran telefona svakoga dana.

Baš kao i računari, ekrani mobilnih telefona izazivaju naprezanje očiju. Činjenica da ih koristimo za gotovo sve (učenje, informisanje, zabavu, kupovinu…) znači da je to nešto o čemu svi treba da razgovaramo. Ali kako telefoni utiču na vaše oči?

Zaštita očiju od mobilnog telefona i simptomi naprezanja očiju zbog telefona

Simptomi naprezanja očiju zbog telefona su isti kao i simptomi naprezanja očiju od računaru.

Naprezanje očiju može izazvati suvo oko i iritaciju, bolne pulsirajuće glavobolje u predelu oka, pa čak i zamagljen vid.

Međutim, naše telefone koristimo drugačije od računara. Na računarima možemo provesti sate gledajući ekran.

Pametne telefone uglavnom koristimo kratko vreme. Pročitamo ili pogledamo nešto, pa ih odložimo. Ovo je bolje za oči, ali ako se naprežete kada koristite uređaj, to znači da vam ovi simptomi smetaju, a da ne shvatite uvek da su rezultat korišćenja mobilnog telefona.

Hajde da pogledamo šta je najbolja zaštita očiju od mobilnog telefona i koje mere valja preduzeti da bi se zaštitile oči.

1. Podesite postavke ekrana

Lako je zaboraviti da se vaš ekran može prilagoditi, jer sve izgleda dobro kada kupite nov uređaj. Međutim, svačije oči su različite, a svi pametni telefoni vam omogućavaju da promenite kontrast, osvetljenost i podešavanja teksta.

Smanjite osvetljenost kada ste u svom domu ili uključite automatska podešavanja osvetljenja da biste omogućili da se vaš telefon prilagođava okruženju. Povećajte veličinu teksta da biste olakšali čitanje tekstualnih poruka ili podesite mod za čitanje, ako dugo gledate u ekran (pogotovo kada je lošije osvetljenje).

2. Održavajte razumnu distancu

Trebalo bi da možete da vidite sve na ekranu svog telefona sa udaljenosti između 40-45cm. Ne držite telefon previše blizu, ali ako primetite da približavate telefon, razmislite o zumiranju ekrana.

3. Koristite noćni režim

Moderni Android i Apple pametni telefoni nude funkcije noćnog režima koje olakšavaju automatsko smanjenje opterećenja vaših očiju noću. Uključite ovu funkciju i vaš telefon će automatski prilagoditi podešavanja ekrana u zavisnosti od doba dana.

4. Ne zaboravite da trepćete

Ovo može zvučati glupo, ali lako je zaboraviti da trepnemo kada koristimo pametne telefone i tablete. Podsvesno postajemo toliko fokusirani na sadržaj da jednostavno buljimo u uređaj.

Svaki put kada trepnemo, držimo oči vlažnim i ponovo fokusiramo oči. Radite to često da biste izbegli naprezanje i suvoću. Ovo je najefikasnija prirodna zaštita očiju od mobilnog telefona.

5. Koristite veštačke suze

Za sve vrste naprezanja očiju, bilo da su uzrokovane računarima ili mobilnim uređajima, veštačke suze mogu biti efikasno sredstvo u održavanju zdravlja očiju. Na tržištu postoji mnogo vrsta kapi za oči koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Možda ćete morati da isprobate nekoliko pre nego što pronađete one koje vam se najviše odgovaraju.

Zaštita očiju od mobilnog telefona –  važni saveti za zaštitu očiju

Podešavanje osvetljenosti na telefonu je važno, ali vaš telefon to često može da uradi automatski. Senzor ambijentalnog svetla na

vašem uređaju znači da će se osvetljenje menjati u zavisnosti od toga koliko svetla je već dostupno. I, kao što je pomenuto, funkcija noćnog režima smanjuje uticaj plave svetlosti na vaše oči.

Što je boja ekrana toplija, to bolje. Duge talasne dužine su bolje za vas, pa je važno smanjiti količinu plave svetlosti koju vidite.

Imajte na umu ove savete kad god koristite telefon ili računar i bićete spremni da zaštitite svoje oči. Ne zaboravite da napravite i te pauze!

Optika Lučić sarađuje sa vrsnim specijalistima za oči koji mogu da dijagnostikuju probleme, ponude adekvatan tretman i negu i da vam pomognu da sačuvate vid.

Zakažite svoj termin još danas, saznajte više o svojim očima i kako možemo da vam pomognemo da poboljšate vid.

Takođe možemo da vam ponudimo veliki izbor okvira za naočare, kao i kontaktna sočiva.

Optika Lučić

Milana Rakića 1, Zvezdara

011/3835-902

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian