Simptomi za bolesti oka – 5 simptoma koji ukazuju da imate problem sa vidom

Simptomi za bolesti oka mogu da budu brojni. Neki od njih su prolazni i ne ostavljaju nikakve posledice po vid, dok drugi mogu da budu znaci ozbiljnih bolesti (ne samo oka).

U nastavaku teksta ćemo da vam damo osnovne informacije vezane sa pojedine simptome za bolesti oka, dok u narednim danima i nedeljama možete da očekujete detaljnije tekstove vezane za svaku od nabrojanih bolesti.

Da vas ne bi preopteretili informacijama, imate i nastavak ovoga članka na našem sajtu (gde možete da vidite još simptoma za različite bolesti oka).

A sada, da vidimo koji su ti simptomi za različita stanja i bolesti oka?

Crvenilo i pucanje kapilara

Sićušni krvni sudovi u vašem oku mogu se proširiti ili pucati kada se iritiraju ili inficiraju. To takođe može biti znak alergije ili suvoće. Ovo je prilično uobičajeno i često prolazi bez lečenja.

Povreda, glaukom, posekotine, ogrebotine i rane na rožnjači mogu biti ozbiljnije. Proverite kod svog očnog lekara ako vas oko boli ili se stanje ne poboljša za dan ili dva, ili ako imate problema sa vidom.

Peckanje oka

Često je znak umornih ili nadraženih očiju, verovatno od peludne groznice, prašine ili dima. To takođe može biti znak blefaritisa (nakupljanja bakterija koje izazivaju ljuspice nalik peruti na vašim kapcima), ili suvo oko, kada vaše oči ne proizvode suze dobrog kvaliteta ili ih ne proizvode dovoljno. Ozbiljniji problem je upala rožnjače, poznata i kao keratitis.

Krastice

Kada se suze i ulja osuše, mogu ostaviti lepljivu koru na vašim kapcima ili trepavicama. Mala količina (kada se probudite) je normalna, ali možda ćete morati da posetite lekara ako je imate više nego obično, ako je žuta ili zelenkasta, ili imate i druge simptome. Blokirani suzni kanali mogu dovesti do nakupljanja suza i tečnosti u vašim očima. Blefaritis može izazvati probleme sa vašim lojnim žlezdama.

Suvoća i svrab oka

Simptomi za bolesti oka su često nadražene oči.

Nadražene oči su uglavnom uzrokovane:

 • alergijama
 • lekovima
 • nošenjem kontaktnih sočiva
 • starenjem
 • bolestima poput artritisa
 • naprezanjem očiju usled upotrebe računara

Kapi za oči mogu pomoći. Nemojte koristiti kapi za crvenilo. Drugi način da vam bude malo bolje je stavljanje hladne obloge na oči. Nikada ne treba trljati oko koje svrbi. Ako svrab ne prođe, posetite lekara koji vam može pomoći da lečite uzrok, a ne samo simptom.

Natečene oči

Često je lako otkriti šta je to uzrok, jer su to najčešće: alergije, konjuktivitis i druge infekcije ili upale. U retkim slučajevima, to mogu biti problemi sa štitnom žlezdom. Često otok prolazi sam od sebe.

Ako traje duže od 24 sata ili ako imate problema sa vidom, odmah pozovite svog doktora.

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian