Prevencija kratkovidosti kod dece – 5 metoda koje bi mogle da budu korisne

Prevencija kratkovidosti kod dece je izuzetno važna, jer na ovaj način čuvate zdravlje očiju vašeg deteta.

Miopija (kratkovidost) je najčešći poremećaj vida kod dece, koji pogađa preo 40% dece uzrasta od pet do 19 godina u Evropi.

Trenutno ne postoji poznat način da se izleči miopija, ali se koristi nekoliko metoda za usporavanje njenog napredovanja. Usporavanje progresije miopije kod dece je važno, jer bi se ovako potencijalno mogle sprečiti komplikacija kao što su gubitak vida, glaukom i odvajanje mrežnjače.

Ukoliko ste zabrinuti za vid vašeg deteta i želite da učinite sve što možete da pokušate da odložite pogoršanje njihove miopije, evo nekoliko stvari koje bi mogle da vam pomognu.

Prevencija kratkovidosti kod dece mora da počne na vreme

Najbolji način za kontrolu bilo koje bolesti (uključujući kratkovidost), je da je sprečite. Možda nećete uvek moći da sprečite da vaše dete nema neki problem sa vidom, ali možete biti proaktivni u preduzimanju koraka da smanjite rizik i započnete lečenje što je ranije moguće.

Naročito ako ste vi ili vaš partner kratkovidi, obavezno odvedite svoje dete kod očnog lekara u preporučenom uzrastu kako biste razgovarali o problemu i dobili stručni savet. Prvi očni pregled deteta treba da se obavi između šest i 12 meseci starosti.

Smanjite naprezanje očiju kod deteta

Prevencija kratkovidosti kod dece

Rizik od pojave krakovidosti je kombinacija genetike i faktora okruženja. Nažalost, obično nije moguće utvrditi tačan uzrok gubitka vida. Međutim, postoje neki uobičajeni faktori koje oftalmolozi redovno vide kod pacijenata sa ovim problemom.

Jedan od njih je nedavno dramatično povećanje naprezanja očiju kod gledanja u digitalne uređaje. Obavezno ograničite pristup vašeg deteta ekranima (telefona, TV-a, tableta, računara) i primenite redovne pauze da biste smanjili stres za oči. Pauza od pet minuta na svakih pola sata je dobrodošla.

Dobra prevencija kratkovidosti kod dece je i povećanje vremena provedenog na otvorenom. Ovo smanjuje rizik od pojave miopije i njene progresije.

Neka dete uvek nosi naočare sa adekvatnom dioptrijom

Prevencija kratkovidosti kod dece

Jedno popularno „rešenje“ za miopiju su neadekvatne naočare za vid. Roditelji često traže od očnih lekara da prepišu sočiva koja nisu toliko jaka koliko je detetu potrebno.

To znači da ne samo da ne treba da tražite nedovoljno korigovana sočiva, već takođe treba da vodite svoje dete redovno kod očnog lekara kako biste bili sigurni da se njihov recept nije promenio. Nošenje naočara sa lošom dioptrijom na duže vreme samo doprinosi pogoršanju problema sa vidom.

Tako da je prevencija kratkovidosti kod dece i nošenje naočara sa adekvatnom dioptrijom.

Razmotrite ortokeratologiju

Ortokeratologija se godinama koristi za lečenje miopije i kod dece i kod odraslih sa velikim uspehom.

Ovaj tretman podrazumeva nošenje posebnih kontaktnih sočiva noću dok spavate. Ova sočiva pomažu da se nežno preoblikuje rožnjača oka, ispravljajući miopiju rešavanjem bilo koje postojeće greške refrakcije.

Nakon buđenja, pacijent može da skine sočiva i nastavi sa svojim normalnim svakodnevnim aktivnostima sa kristalno čistim vidom. Efekti su privremeni, traju samo dan ili dva, tako da pacijenti stavljaju ova sočiva svake noći da bi imali najbolje rezultate.

Izbegavajte prevare

Postoje, nažalost, neke veb stranice koje obećavaju da će izlečiti miopiju pomoću posebnih naočara ili vežbi. Ovi sajtovi ponekad naplaćuju desetine hiljade dinara za svoje usluge. Često zvuče naučno potkovano i informativno, ali ne mogu ispuniti svoja nerealna obećanja.

Umesto da trošite svoj teško zarađeni novac ili gubite vreme na ove potencijalne prevare, obratite se očnom lekaru za savete kod prevencije i lečenje miopije.

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian