Održavanje i čišćenje naočara – Najvažniji saveti kako da pravilno vodite računa o svojim naočarama

Održavanje i čišćenje naočara je od izuzetne važnosti, ako želite da ih nosite duži period. Naravno, ono što je još važnije je da ekonomičnog pristupa je da sačuvate zdravlje vaših očiju, kao i da vam naočare budu komforne. Postoji jednostavno pravilo koje će, ako ga se pridržavate, praktično garantovati godine optimalnog učinka vaših naočara: ako nisu na licu, držite naočare u futroli.

Problem je u tome što niko zaista ne sledi to jednostavno pravilo. Ako, kao i mnogi od nas, ne koristite uvek čvrstu futrolu za čuvanje naočara, onda će vam sledeći saveti za negu i održavanje naočara sigurno biti od pomoći.

Čišćenje naočara i zaštita sočiva

Većinu vremena čistiti ćete naočare kako biste se rešili masnoća s vaše kože ili kose koja se prenese na dioptrijska sočiva samim kontaktom. Specijalno sredstvo za čišćenje naočara će vam pomoći da skinete fleke sa sočiva.

 • Koristite odgovarajuće tkanine i krpice

Važno je koristiti odgovarajuću vrstu tkanine pri čišćenju vaših naočara. Neki tekstili, poput maramica, vune ili određenih sintetičkih tkanina mogu oštetiti sočiva ili ostaviti neželjena vlakna. Tkanina od mikrofibera ne ostavlja dlačice i mogu lepo očistiti mrlje od ulja zbog svog mekanog materijala i gusto satkane tkanine. Kada čistite sočiva, nežno ih istrljate prstima koristeći toplu vodu sa sapunom. Isperite ih, a zatim ih osušite čistom, mekom krpom

Pokušajte da izbegnete trljanje sočiva krpama, maramicama za lice ili papirnim ubrusima, jer ih mogu izgrebati. I svakako izbegavajte upotrebu sredstava za čišćenje u domaćinstvu, acetona ili sapuna sa kremom, jer hemikalije mogu oštetiti vaše okvire.

 • Nežno brišite s jedne strane na drugu kružnim pokretima

Laganim kružnim pokretima brišite s jedne strane na drugu. Nemojte samo brisati po sočivu ili ribati naprijed i nazad. Znajte da sredstvo za čišćenje uklanja ulje ne samo sa sočiva već i sa jastučića za nos, zglobova i šrafova. Ta područja nemojte zanemarivati kada čistite naočare, jer ulje može izazvati njihovo slabljenje i dovesti do lomova.

U gotovo svakoj optici možete pronać ultra-fine krpe za čišćenje sočiva od mikrovlakana.

Kupite čvrstu futrolu

Pravilno održavanje i čišćenje naočara je nezamislivo bez adekvatne futrole za odlaganje. Čuvanje naočara u čvrstoj zaštitnoj futroli kad god ih ne nosite će svakako sprečiti ogrebotine na vašim staklima. Pravilno skladištenje takođe pomaže da stakla ostanu čista i istovremeno štiti vaše okvire. Nikada ne stavljajte dioptrijske naočare u torbicu, džep ili ranac nezaštićene.

Nežno odlažite naočare

Dobro. Ne koristite uvek futrolu. Kada odlažete naočare, najbolje je da prvo zatvorite okvire pre nego što ih položite. Uvek ih postavljajte sa stranom okvira nadole kako biste izbegli grebanje sočiva. Pod nikada nije dobro mesto za ostavljanje naočara.

A kada ste u kupatilu, zapamtite: prskanje, sprejevi i kozmetički proizvodi mogu brzo zaprljati sočiva. Ona mogu biti oštećena i lakovima za kosu ili parfemima.

Pravilno nosite naočare

Držite naočare na nosu, a ne na glavi. Sočiva za naočare na recept su dizajnirana da se naslanjaju na nos ispred vaših očiju; ne na vrhu glave. Okviri mogu biti pogrešno postavljeni na ovaj način, čineći čak i najčistija sočiva manje efikasnim ako nisu pravilno postavljena ispred oka.

Vaša sočiva za naočare su dizajnirana da isprave vaš vid na osnovu čvrstog držanja u fiksnom, stabilnom položaju ispred vaših očiju. Prilično je lako shvatiti zašto je održavanje i zaštita naočara toliko važna.

Mnogi od nas ne shvataju koliko je zaista bitno pravilno poravnanje okvira naočara. Ali zato naš optičar proverava i položaj naših okvira za naočare u odnosu na oblik i veličinu lica. Tačan deo sočiva treba da bude pravilno postavljen ispred oka za idealnu korekciju vida.

Održavanje okvira za naočare ne oduzima mnogo vremena. To predstavlja rutinski zadatak koji možete da obavite za nekoliko mninuta, a pozitivno će se odraziti na vaš vid.

Briga o okvirima za naočare

Sveobuhvatno održavanje i čišćenje naočara zahteva i brigu o okvirima. 

Koristite obe ruke kada stavljate ili skodate naočare, kako biste izbegli njihovo krivljenje i deformisanje. Nežno uhvatite drške ili okvire naočara sa jednakim pritiskom u obe ruke i pažljivo ih podignite preko ušiju.

Kada se spremate da čistite svojie naočare trebali biste ih držati za most, kako biste ih čvrsto uhvatili tako da ne dirate stakla.

Obratite pažnju na sledeće. Kada ste poslednji put zaista dobro pogledali svoje okvire?

Periodično proveravajte okvire naočara da vidite da li su se nakrivili i testirajte da li su labavi zavrtnji na krakovima okvira. Ako okvir naočara izgleda deformisano ili ako vam se čini da vam sočiva neravnomerno leže na nosu, onda je vreme da se obratite svom optičaru da vam podesi okvire za naočare.

Nije baš pametno da ovo radite sami  na svoju ruku. Podešavanje okvira za naočare nije posao tipa „uradi sam“. Vaš optičar je obučen da zna kako vaša sočiva treba da budu postavljena u odnosu na vaše oko. Takođe, okvir za naočare može sadržati krhke materijale. Možda ćete ih jednostavno slomiti u nastojanju da ih popravite. To znači da nema savijanja krakova okvira!

Ne zaboravite da ih operete. Kao što morate da operete sočiva, morate da operete i okvire za naočare. Redovno. Sa sapunastom vodom i mekom krpom.

Održavanje i čišćenje naočara – rezime

Da sublimiramo gradivo:

 • Nosite naočare za čitanje na trakici oko vrata kako biste smanjili mogućnost gubljenja ili lomljenja.
 • Kada skidate naočare za čitanje s vašeg lica, skidajte ih lagano i po mogućnosti sa obe ruke. To će sprečiti rastezanje okvira za naočare i slabljenje šrafova.
 • Izbegavajte nošenje naočara na vrhu vaše glave, jer će ručke na taj način biti pod pritiskom, a i vremenom ćete izobličiti naočare.
 • Čuvajte  naočare u futroli kada ih ne koristite.
 • Pri odlaganju naočara na ravnu površinu, uvek ih položite tako da su stakla gore, a drškice dole. Tako izbegavate ogrebotine površine sočiva i deformaciju drškica.
 • Izbegavajte ostavljanje naočara za čitanje na kontrolnoj tabli automobila jer ih intenzivna, direktna toplina može izobličiti.
 • Izbegavajte zadržavanje znoja i laka za kosu na staklima od naočara, jer oni mogu oštetiti premaz sočiva.

Za sva dodatna pitnja, tu smo za vas.


Optika Lučić
Milana Rakića 1 Zvezdara
011/3835-902

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian