Naočare za sunce sa ogledalo staklima – UV zaštita, trajnost, sport, vožnja, boje stakala i još mnogo toga

Naočare za sunce sa ogledalo staklima imaju tanak metalni sloj na spoljašnjoj strani stakala koji odbija odsjaj od naočara za sunce, a ne propušta ga unutra, smanjujući količinu svetlosti koja ulazi u oči. To stvara efekat ogledala kada se posmatraju sa strane. Stakla mogu izgledati neprozirno zbog reflektivnog premaza, ali propuštaju dovoljno svetlosti da vam pomognu da jasno vidite uz minimalno naprezanje očiju.

Odlična su opcija za aktivnosti na otvorenom u veoma svetlim uslovima gde je odsjaj veoma velik. Na primer, sportovi na snegu po sunčanom danu su idealan primer. Naočare za sunce sa ogledalo staklima mogu veoma uspešno da zaštite vaš vid odbijanjem svetlosnih zraka od stakala, a samim tim i od očiju.

Naravno, zaštita od štetnih ultraljubičastih (UV) zraka treba da bude vaš prioritet kada birate bilo koju vrstu naočara za sunce.

Iz tog razloga, prva sledeće stavka kod ovih naočara sa kojom ćemo da se pozabavimo je UV zaštita.

Naočare za sunce sa ogledalo staklima i UV zaštita

Prema „Američkoj akademiji za oftalmologiju“, UV zraci mogu da naškode vašim očima i potencijalno izazovu: kataraktu, rak oka i izrasline kao što je pterigijum. Bez odgovarajuće zaštite od ovih zraka koji se odbijaju od površina kao što su sneg, pesak ili voda, fotokeratitis (opekotina rožnjače koja se obično naziva snežno slepilo) takođe može da se javi iznenađujućom brzinom.

Nošenje naočara za sunce kad god ste napolju tokom dana je najbolje rešenje za zaštitu očiju. Podjednako je važno da nosite naočare za sunce i kada je nebo oblačno. UV zraci prodiru kroz oblake – što znači da i dalje možete da osetite odsjaj svetlosti koja se odbija od reflektujućih površina, čak i ako je vaše okruženje slabo osvetljeno.

Obavezno izaberite naočare za sunce, koje nude 100% UV ili UV400 zaštitu. Važno je napomenuti da tamnija stakla ne moraju nužno da blokiraju više UV zraka. Hemikalije koje štite od UV zračenja se dodaju na stakla tokom procesa proizvodnje, tako da nemaju nikakve veze sa bojom ili stepenom zatamljenja stakala.

Kako testirate kvalitet stakala? Prvo zatvorite jedno oko i držite naočare za sunce na adekvatnoj udaljenosti. Skenirajte pravougaone pločice ili linije na podu tako što ćete polako pomerati čaše sa jedne na drugu stranu i gore-dole. Ako linije ostanu ravne i ne izobličuju se, znate da imate naočare dobrog kvaliteta.

Zašto baš da odaberem naočare za sunce sa efektom ogledala?

Kao i kod svih naočara za sunce, zatamljena stakla mogu pomoći u zaštiti vaših očiju od štetnih sunčevih zraka. Međutim, za razliku od mnogih drugih tipova naočara za sunce, ove imaju poseban antirefleksni premaz na spoljašnjoj strani stakala koji odbija svetlo i odsjaj od naočara za sunce i vaših očiju.

Ostale prednosti uključuju izdržljivost i stil — mnogi korisnici ih smatraju izuzetno modernim. Naočare za sunce sa ogledalo staklima su takođe odlična opcija za određene sportove i aktivnosti na otvorenom, posebno one koje uključuju sneg, vodu ili pesak.

Kakva je trajnost ovih naočara za sunce?

Tanak metalni sloj nudi veći nivo izdržljivosti, tako da su generalno dobar izbor. Međutim, one imaju tendenciju da se izgrebu i treba im mnogo više nege. Neki brendovi dolaze sa dodatnim slojem otpornim na ogrebotine. Ovaj dodatni sloj koji služi da se smanji mogućnost da se naočare ogrebu, takođe služi da još malo ojača i same naočare za sunce.

Naočare za sunce sa ogledalo staklima i sport

Naočare za sunce sa efektom ogledala su odlična opcija za skijanje, vodene sportove, sendbord i klizanje, gde odsjaj igra važnu ulogu i gde može da bude faktor koji utiče na vašu efikasnost/performanse i bezbednost.

Druge aktivnosti, poput planinarenja i vožnje bicikla takođe mogu da uključuju provođenje mnogo sati na suncu. Važno je da nosite ispravne naočare, čak i ako je rano ujutro, jer UV zraci već rade svoj posao.

Imajte na umu da ako nosite kačket, na vas možda neće uticati direktna sunčeva svetlost odozgo, ali i dalje možete doživeti štetni odsjaj sa okolnih površina kao što su voda i kamenje. Naočare za sunce sa ogledalo staklima su odličan izbor, ako želite da zaštitite oči od tako reflektovanih svetlosnih zraka.

Kakve su za vožnju naočare za sunce sa efektom ogledala?

Naočare za sunce sa ogledalo staklima smanjuju odsjaj: sa puta, haube vašeg automobila i drugih automobila – bolje od naočara za sunce sa standardnim, nereflektujućim staklima.

One su odlična opcija za vožnju i pomažu u smanjenju naprezanja očiju. Polarizovane naočare za sunce takođe izuzetno dobro štite vaše oči od odsjaja.

Ali one mogu da reaguju na staklo prozora nekih automobila, izobličujući svetlost. Ukoliko se to dogodi, možda ćete videti šare, vrtloge boja ili čak slepe tačke. Naočare za sunce sa efektom ogledala su po ovom pitanju bezbednija i bolja opcija.

Naočare za sunce sa ogledalo staklima ili polarizovane naočare za sunce?

Polarizovane naočare za sunce i one sa staklima koje imaju efekat ogledala mogu da obezbede dodatnu zaštitu od štetnih zraka, iako postoji nekoliko razlika koje treba imati na umu kada ih kupujete.

Dok polarizovana stakla u velikoj meri smanjuju odsjaj, kao što je pomenuto, mogu da reaguju sa nijansama na nekim staklima automobila i da stvore potencijalno nebezbedno vizuelno izobličenje ili slepe uglove.

Naočare za sunce sa staklima poput ogledala, s druge strane, imaju dodatni sloj koji ih čini izdržljivijim. Takođe smanjuju odsjaj bez reagovanja na zatamnjenje vetrobranskog stakla, što ih čini boljom opcijom za vožnju.

Dostupne su polarizovane naočare za sunce sa ogledalo efektom, ali bi možda bilo pametnije kupiti po jedan model od svakih i nositi one koje najviše odgovaraju vašem trenutnom okruženju. Na primer, polarizovane naočare sa ogledalo efektom neće biti najbolji izbor za vožnju.

Koju boju za naočare za sunce sa ogledalo staklima da izaberem?

Postoji mnogo opcija kada su u pitanju boja i stil. Boja reflektujućeg sloja na vašim sunčanim naočarima nije nužno ista kao i boja vaših stakala. Tako da, ako nosite plave naočare za sunce sa ogledalom efektom, na primer, to ne znači da ćete videti okruženje u sjajnim nijansama plave. Važno je da budete dobro informisani kada donosite odluku oko odabira nijanse stakala, jer to može imati značajan uticaj na to kako vidite svoju okolinu.

Drugim rečima, boja vaših stakala je, u ovom slučaju više od čiste estetike. Različite boje služe za različite svrhe, a u zavisnosti od okruženja, nijansa vaših naočara za sunce može poboljšati vašu percepciju dubine i smanjiti zamor očiju.

Evo dodatnih informacija koje vam mogu pomoći da odaberete adekvatne naočare za sunce sa ogledalo staklima.

 • Tamnije boje. One su idealne za svakodnevnu upotrebu i većinu sportskih aktivnosti. Oni značajno smanjuju odsjaj, a samim tim i naprezanje očiju.
 • Smeđa. Ova boja stakala može vam omogućiti da vidite širi spektar boja i kontrasta. Smeđe nijanse smanjuju odsjaj bez zatamnjivanja vida, čak i po oblačnom vremenu.
 • Siva. Siva stakla smanjuju odsjaj i pomažu u održavanju percepcije dubine. Savršeni su za aktivnosti koje zahtevaju precizan vid.
 • Zelena. Još jedna neutralna nijansa, zelena stakla nude minimalno izobličenje boje i poboljšan kontrast svetlosti. Zelena stakla osvetljavaju senke i minimiziraju odsjaj, što ih čini dobrim izborom za svetle uslove.
 • Žuta. Žuta ili zlatna stakla su dobar izbor kada je u pitanju oblačno i maglovito vreme, jer pružaju jako dobru percepciju dubine i dobar opseg kontrasta za bolju vidljivost. U svetlim danima, međutim, žuta iskrivljuje boju i ne pruža mnogo zaštite od odsjaja.
 • Ružičasta/roze. Ružičasta sstakla su popularna za sportove na snegu jer nude svetliji, jasniji pogled na okolinu, bez obzira da li sunce sija ili ne.

Izbor okvira

Kada se odlučite za nijansu stakala i da li želite dodatni sloj otporan na ogrebotine, vreme je da odaberete okvir za svoje naočare za sunce.

Kod atletskih naočara za sunce, oblik i stil mogu značajno uticati na vašu udobnost i zaštitu očiju, pa čak i napraviti veliku razliku u vašim performansama.

Kapljičasti oblik, kao kod „aviator“ modela pomaže u zaštiti od blještavila mora, peska i snega ispod vas, dok veliki okviri blokiraju zrake koji bi se obično ušunjali sa strane vaših naočara za sunce.

Ako se ozbiljno bavite skijanjem na snegu ili sportovima na vodi, možda biste mogli da razmotrite nošenje zaštitnih naočara. Ali ako tražite standardne naočare za sunce sa ogledalo staklima, odaberite veće modele za bolju zaštitu.

Naočare za sunce sa ogledalo staklima – da ili ne?

Kao što je ranije pomenuto, naočare za sunce sa staklima koja imaju efekat ogledala nude niz prednosti, uključujući: smanjenje odsjaja, izdržljivost i stil. Takođe su dobra opcija za mnoge sportove i aktivnosti na otvorenom, posebno one koje uključuju vodu, sneg i pesak.

Pa koji su onda nedostaci?

Naočare za sunce sa ogledalo staklima su podložnija grebanju i potrebna im je dodatna nega. Mada možete odlučiti da dodate završni sloj otporan na grebanje, kako bi vam naočare bile dugovečnije.

One takođe mogu da budu i prilično skuplje od redovnih modela naočara za sunce. Dakle, ako ne možete da priuštite više od jednog para naočara za sunce, vaša odluka o vrsti stakala (reflektujuća ili ne), kao i nijansama i stilovima okvira treba da počne sa opcijom koja štiti vaše oči i vid.

Uvek je dobra ideja da pitate svog oftalmologa ili optičara za savet, jer vam oni mogu pomoći da izaberete naočare za sunce koje najbolje odgovaraju vašim specifičnim potrebama.

Zato i vi, ukoliko imate neka dodatna pitanja, budite slobodni da nas kontaktirate ili još bolje da nas posetite.

Optika Lučić

Milana Rakića 1, Zvezdara.

011/3835-902

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian