Mačkaste naočare – Glamur “zlatne ere Holivuda”

Mačkaste naočare su oduvek bile popularene među damama širom sveta. One donose glamur zlatne ere Holivuda.

Otkako je interenet kupovina postala jako popularna (pre nekih 15-tak godina), nekoliko retro stilova je počelo da ponovo dobija na popularnost. Mačkaste naočare, wayfarer, čuvene avijatorske naočare…

Mačkaste naočare imaju dugu istoriju popularnosti od oko 70 godina i poznate su po tome što su vrsta naočara za sunce koje se mogu dobro uklopiti na širok spektar različitih oblika lica. One nude poseban stil koji je lako prepoznatljiv, a poslednjih godina postoji veliki broj brendova koji insistiraju na tradicionalnom stilu mačkastih naočara.

Kada su se prvi put pojavile mačkaste naočare?

Odri Hepbern

Početkom 50-ih, mačkaste naočare stvorene su kao rezultat novih proizvodnih mogućnosti koje su omogućile dizajniranje neobičnijih stilova okvira. Pre njih su okrugle naočare bile najpopularnije, jer su bile najlakše za kreiranje.

Tehnologija je omogućila stil izduženog okvira koji definiše mačkaste naočare, a stvorene su i druge vrste izduženih okvira. Originalni modeli ovih naočara za vid i za sunce, takođe su imali ukrase na okvirima kako bi bilo očigledno da se jasno razlikuju od drugih vrsta naočara.

Elizabet Tejlor

Nisu odmah stekle popularnost. Međutim ubrzo nakon što je nekoliko holivudskih diva tog doba počelo da ih nosi, one dobijaju planetarnu poplarnost. A koja dama ne bi poželela da izgleda kao glamurozna zavodnica?

Slavne glumice koje su doprinele popularnosti mačkastih naočara

Mačkaste naočare su postale popularne u narednih nekoliko decenija nakon što su ih nosile mnoge poznate ličnosti. Možda ponajviše Odri Hepbern. Originalne mačje naočare za sunce bile su ugaonije i tanje, međutim kasnije su drugi stilovi počeli da odstupaju od ovog originalnog izgleda. Hepbern je u filmu „Doručak kod Tifanija” nosila „Menhetn” stil mačkastih naočara za sunce, koji su imale velika sočiva i deblji crni okvir. Ovo je jedna od najvećih promena stila u originalnom stilu mačkastih naočara za sunce.

Odri Hepbern, scena iz filma “Doručak kod Tifanija”

Druge poznate ličnosti koje su pomogle popularizaciji stila su Elizabet Tejlor, Grejs Keli, Sofija Loren, Barbara Vindsor i naravno legendarna Merilin Monro.

Merlin Monro

Naočare za sunce mačkastog oblika su se mogle videti na gotovo svakoj plaži od Los Anđelesa do Majamija ili od Marbelje do Azurne obale tokom 60-ih i nadalje.

Uvek moderan stil

Otkako mačkaste naočare mogu da se kupe na internetu, plasiran je širok spektar različitih stilskih promena, a potražnja za naočarima za vid i naočarima za sunce u ovom stilu je porasla.

Vintidž stilovi generalno su postali traženiji, a onlajn prodavci su olakšali ljudima kupovinu visokokvalitetnih naočara za sunce.

Grejs Keli

Optika Lučić ima više različitih varijacija mačkastih naočara od nekoliko poznatih i kvalitetnih brendova, tako da sigurno možete da pronađete baš one sa kojima ćete da zablistate.

Zašto bi sebe uskratili da izgleda te kao holivudska diva?

Za sva dodatna pitanja, stojimo vam na raspolaganju.

Optika Lučić

Milana Rakića 1, Zvezdara

011/3835-902

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian