Kontaktna sočiva kod dece – Zašto su dobra, kada mogu da počnu da se nose, da li postoje rizici?

Kontaktna sočiva kod dece mogu da predstavljaju i bolju opciju nego nošenje naočara za vid.

Ako je vašem detetu potrebna korekcija vida, naočare su obično prva stvar koja će vam pasti na pamet. Međutim, naočare možda neće biti idealne za svako dete. Ovo se posebno odnosi na decu koja se bave sportom ili kojoj je jednostavno neprijatno da nosi naočare, da im se vršnjaci ne bi podsmevali.

Dobra vest je da deca mogu bezbedno da nose kontaktna sočiva uz malo obuke i nadzora. Pred vama su neka od najčešće postavljanih pitanja vezana za kontaktna sočiva kod dece.

U kom uzrastu deca mogu da počnu da nose kontaktna sočiva?

Kontaktna sočiva kod dece

Ne postoji pravo doba kada deca mogu da počnu da nose kontaktna sočiva. Ono što je još važnije je da je vaše dete dovoljno odgovorno da ih bezbedno nosi. Ukoliko dete može da prati uputstva od vas i svog očnog lekara, onda bi trebalo da bude u mogućnosti da nosi kontaktna sočiva bez brige.

Generalno, ovo će najverovatnije da bude  u predtinejdžerskim ili ranim tinejdžerskim godinama, negde između 10-e i 14-e godine, iako to može da varira od deteta do deteta.

Šta ako moje dete ne prati uputstva za pravilnu upotrebu i negu kontaktnih sočiva?

Kontaktna sočiva kod dece

Od suštinskog je značaja da nadgledate nošenje kontaktnih sočiva vašeg deteta, barem u početku, dok ne budete sigurni da dete vodi računa o svemu što ga je savetovao oftalmolog.

Kontaktna sočiva koja nisu pravilno očišćena mogu postati leglo bakterija. Rezultat je pojava infekcije oka koja čak može dovesti do gubitka vida (u ekstremnim slučajevima).

Uverite se da vaše dete pere ruke pre dodirivanja kontaktnih sočiva, da uvek stavlja sočiva u čistu kutiju napunjenu svežim rastvorom i da za čišćenje koristi samo rastvor za kontaktna sočiva (ne vodu iz slavine).

Takođe, uverite se da dete ne spava sa kontaktnim sočivima, jet to može dovesti do infekcije i drugih komplikacija (osim ako vam lekar nije savetovao drugačije).

Da li kontaktna sočiva kod dece mogu da uzrokuju određene probleme koji nisu prisutni kod odraslih?

Nije nužno. Dete koje prati uputstva za negu kontaktnih sočiva nema veći rizik od pojave bilo kakve komplikacije od starijeg tinejdžera ili odrasle osobe.

Starost sama po sebi ne čini osobu manje ili više podložnom problemima zbog nošenja kontaktnih sočiva.

Da li se preporučuju kontaktna sočiva za jednokratnu upotrebu kod dece?

Dnevna kontaktna sočiva za jednokratnu upotrebu su najbolja opcija za decu, jer tako nosi novo sočivo svaki dan. Iako su skuplja od dvonedeljnih ili mesečnih sočiva za jednokratnu upotrebu, možda je vredno ulaganja.

Koje su prednosti kontaktnih sočiva za decu?

Kontaktna sočiva kod dece predstavljaju dobar izbor, ukoliko dete ima problem sa vidom. Postoji mnogo razloga zbog kojih biste možda poželeli da dozvolite svom detetu da nosi kontaktna sočiva umesto naočara.

Za mnogu decu nošenje naočara nije nešto što ih raduje. Kontaktna sočiva im mogu podići samopouzdanje i učiniti da se osećaju bolje zbog svog izgleda. Kontaktna sočiva takođe mogu dati deci više slobode u njihovim aktivnostima. Na primer, dete koje nosi kontaktna sočiva može da se bavi sportom bez brige da će izgubiti ili slomiti naočare.

Ako vaše dete želi da nosi kontaktna sočiva, kontaktirajte nas. Sa zadovoljstvom ćemo zakazati pregled oka i postavljanje kontaktnih sočiva, kao i razgovarati sa vašim detetom o rizicima, prednostima i važnosti pravilne nege sočiva.

Prvo ćemo isprobati probno sočivo da procenimo pristajanje, udobnost i vid. Ako sve prođe kako treba, vaše dete će dobiti sočiva koja će mu pomoći da bude srećno, zdravo i da jasno vidi.

Optika Lučić

Milana Rakića 1, Zvezdara

011/38-35-902

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian