Hlorokin – Da li ovaj lek potencijalno negativno utiče na vid?

Hlorokin i hidroksihlorokin su lekovi koji su izazvali kontroverze kao tretman za pacijente sa koronavirusom, a da li utiču i na vaš vid? Za hlorokin je svojevremeno bivši američki predsednik Donald Tramp rekao da ga je uzimao ( u maju 2020 godine) da bi sprečio virus, ali je takođe izazvao zabrinutost u vezi sa njegovim uticajem na vid.

Lek, hidroksihlorokin, zajedno sa svojim starijim bratom hlorokinom, ima potencijal da ošteti mrežnjaču. Iz tog razloga, oftalmolozi preporučuju pacijentima koji uzimaju lekove za lečenje lupusa, reumatoidnog artritisa ili malarije i da obave redovni godišnji pregled očiju.

Šta kaže Američka akademija za oftalmologiju za hlorokin i da li utiče na vid?

„Američka akademija za oftalmologiju“ kaže da hidroksihlorokin i hlorokin ne izazivaju slepilo, ali 1% do 2% pacijenata koji uzimaju lekove za lečenje autoimunih stanja kao što je lupus imaju probleme sa mrežnjačom tokom petogodišnjeg lečenja.

„Američka akademija za oftalmologiju“ predlaže da ako imate više od 50 godina i istoriju bolesti mrežnjače, makularne degeneracije ili ste bili podvrgnuti terapiji tamoksifenom za rak dojke, treba da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete sa lečenjem hidroksihlorokinom ili hlorokinom.

Možda bi vam bilo bolje da razmislite o alternativnom tretmanu, kaže „Američka akademija za oftalmologiju“.

Da li hlorokin potencijalno izaziva oštećenje mrežnjače

Hidroksihlorokin i hlorokin mogu, u retkim slučajevima, izazvati retinopatiju. Jednostavno rečeno, to je oštećenje mrežnjače.

Mrežnjača (retina) je smeštena na zadnjem delu oka i funkcionalno je jedan od njegovih najvažnijih delova. Mrežnjača prima svetlosne nadražaje i prevodi ih u nervne električne impulse koje dalje sprovodi prema mozgu.

Koliko ovih lekova neko uzima svaki dan i koliko ih je uzimao dva su ključna faktora povezana sa ovom vrstom retinopatije.

Stručnjaci za negu očiju preporučuju godišnji pregled očiju za ljude koji uzimaju hidroksihlorokin ili hlorokin, posebno za one koji su dugotrajni korisnici leka. Godišnji skrining može sprečiti napredovanje oštećenja mrežnjače izazvanog bilo kojim od ovih lekova.

Simptomi retinopatije uključuju: poteškoće u čitanju, zamagljen vid, ograničeni noćni vid i gubitak vida boja.

Namenska upotreba hidroksihlorokina i hlorikina

Pored lečenja autoimunih bolesti kao što su lupus i reumatoidni artritis, ova dva leka su se nekada redovno propisivala za prevenciju i lečenje malarije. Malarija je potencijalno smrtonosna bolest koju prenose komarci i koja je uobičajena u Africi i Aziji.

Upozorenja kod upotrebe hidroksihlorokina i hlorokina

„Američko udruženje za srce“, „Američki koledž za kardiologiju i društvo za srčani ritam“ pozvali su na oprez pri propisivanju hidroksihlorokina za lečenje COVID-19. Oni su naveli “potencijalne ozbiljne implikacije” za pacijente sa kardiovaskularnim oboljenjima.

U junu 2020. godine, američka „Uprava za hranu i lekove“ opozvala je odobrenje za hitnu upotrebu hidroksihlorokin sulfata i hlorokin fosfata za lečenje COVID-19 koje je odobrila ranije tokom godine.

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian