Hipermetropne i presbiopne naočare – Naočare za čitanje

Hipermetropne i presbiopne naočare za čitanje, su vrsta optičkog pomagala, koje osobi pomaže da vidi predmet ili tekst u svojoj neposrednoj blizini odnosno 30-40cm od udaljenosti oka.

Naočare za čitanje odnosno za blizinu je najpopularniji termin sa kojim ćete se susreti u komunikaciji sa svojim prijateljem ili optičarem.

U nastavku teksta ćemo detaljnije da vidimo šta su i čemu služe hipermetropne i presbiopne naočare za čitanje.

Kada se nose presbiopne naočare?

Presbiopne naočare nose ljudi, koji slabije vide posle 40 godina života na blizinu. Te naočare se nose kada god imamo neku potrebu da nešto pročitamo izbliza, bilo to da je sms poruka, cena, novine, tekst na računaru i slično.

Najveća zabluda pri kupovini tih naočara je da trebate da kupite neke obične naočare samo zato što ih koristite za čitanje.

Ustvari, statistika pokazuje da prosečan čovek u današnje vreme digitalnih uređaja, pročita ili pogleda nešto na svakih 2-5 minuta. Kada se to sve sabere, ispadne nekoliko sati dnevno i zato izaberite kvalitetne naočare i stakla.

A da ne bi ste skidali i stavljali svaki čas svoje naočare, možete da razmislite o progresivnim staklima.

Šta su hipermetropne naočare?

Hipermetropne naočare su naočare koje korigiju problem vida na blzinu slično kao presbiopne, s tim što hipermetropi, ne moraju da ih skidaju kada gledaju na daljinu, jer im ne smetaju.

Hipermetropija je refrakciona greška, kada pacijent pre 40 godine ne može jasno da vidi predmet na blizinu, te su mu zato potrebne naočare u plus dioptriji. Najčešće se to događa kod male dece, dok je oko još u razvoju. Zbog toga je jako bitno da se na vreme otkrije da li dete ima dioptriju i da se ovaj problem koriguje pre srednje škole.

Naočare za čitanje bi uvek trebalo da budu kvalitetne (da bi ste što bolje videli), da imaju zaštitu (makar samo antirefleks), jer će eliminisati do 70% blještanja na površini sočiva i pružiti vam jasniji vid u odnosu na obična stakla bez antirefleksa.

Ram za naočare bi trebalo da izaberete manji, zbog manipulisanja i gledanja preko njega. Trebalo bi da bude stabilan i čvrst, a u zavisnosti od ukusa može da bude metalan ili plastičan.

Ako vam je cena važna, ram uglavnom birajte da bude manji, da bi izbegli veći trošak za stakla od prvobitno preporučene cene. Sam prečnik stakla utiče na to koliko će se precizno uraditi. Nemojte da birate prevelike naočare za čitanje.

Posetite nas i pitajte nas da vam preopručimo ram i stakla za vaše nove naočare za čitanje.

Optika Lučić Zvezdara Milana Rakića 1

011/3835-902

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian