Bolesti oka – simptomi koji su česti

Bolesti oka su mnogobrojne, a simptomi koji ukazuju na njih, nikako ne bi trebalo da se ignorišu.

Ovaj tekst je praktično nastavak članka „Simptomi za bolesti oka“. Da ne bi smo imali preveliki broj različitih bolesti i simptoma i da bi preglednost bila bolja, podelili smo ovu temu na dva dela.

Nastavljamo da vam donosimo informacije vezane za simptome koji ukazuju na različita stanja i bolesti očiju i zato ostanite sa nama.

Vodenaste oči

Suze su dobra stvar.

One:

 • održavaju vaše oči vlažnim 
 • prečavaju isušivanje oka
 • obezbeđuju kiseonik i hranljive materije
 • sprečavaju infekcije
 • popravljaju oštećenja rožnjače

Kada imate suzne oči, to znači da, ili vaše suze „rade prekovremeno“ ili ne mogu normalno da otiču. Zna da bude problem koji se brzo sam od sebe reši, ali može biti i posledica infekcije, posekotine, ogrebotine ili začepljenog suznog kanala.

Svakako bi trebalo da posetite doktora ako vas bole oči, imate problema sa vidom ili osećaj kao da vam je nešto u oku.

Titranje (igranje) oka

Treptanje je način na koji širite suze po očima. Mali, nenamerni pokreti očnih kapaka su uobičajeni i mogu prestati kada se više odmarate ili smanjite unos kofeina. Trebalo bi da pozovete svog očnog lekara kada vam se kapci grče bez razloga

(blefarospazam), koji može trajati satima, ili kada se jedna strana lica stegne (hemifacijalni spazam) i to često počinje blizu oka.

Čmičak

Čmičak je crvena kvržice na trepavicama ili ispod kapka. Uzrokuju ga  bakterije. Čmičak se javlja kada se začepe folikule trepavica ili lojne žlezde i obično se nalazi samo na jednom oku.

Potopite čistu krpu u toplu vodu, a zatim je držite na oku oko 10 do 15 minuta, tri do pet puta dnevno. Ako to ne pomogne, obratite se svom lekaru.

Osećaj da imate ‘nešto’ u oku

Ne trljajte oči! Ako vam oči već ne suze, treptanje ili korišćenje veštačkih suza može pomoći da se ispere trepavica ili zrnca prašine. Suze će takođe olakšati klizanje kapka preko oka u slučaju da je nešto upaljeno. Topla krpa za pranje očiju takođe može biti od koristi.

Posetite očnog lekara ako ovaj neprijatan osećaj ne prođe u roku od nekoliko sati.

To može biti infekcija, izgrebana rožnjača ili nešto drugo zbog čega će vam zatrebati medicinska pomoć.

Žute oči

Ako su vam beonjače žute, to je prilično siguran znak da imate žuticu. Ova bolest jetre može biti posledica hepatitisa, zloupotrebe alkohola, kamena u žuči i retko raka. Ako primetite simptome, odmah posetite doktora.

Žute mrlje u vašim očima su verovatnije izrasline koje se nazivaju pinguecula oka. To je žućkasto beličsto okruglo zadebljanje konjunktive koje se javlja  obično u blizini ivice rožnjače. Najčešće se javlja u predelu otvora kapaka i može se pomešati sa pterigijumom.

Pingvekula najčešće ne zahteva lečenje, osim ako vam ne smeta da jasno vidite. Dovoljno je ukapavanje veštačkih suza da bi se poboljšalo vlaženje oka i nošenje naočara za sunce radi zaštite od UV zraka i vetra.

Razrokost

Kada vaše oči ne gledaju u istom pravcu, one šalju različite slike u mozak, koji uči da ignoriše informacije od slabijeg ili „lenjeg” oka.

Strabizam (razrokost) je stanje kod koga je jedno oko van ravnoteže, tj. postoji patološka neusklađenost vidnih osovina. Može biti prisutan u određenom ili u svim pravcima pogleda, latentan, konstantan ili uočljiv samo u pojedinim trenutcima, kao i horizontalan, vertikalan, torzioni, ili bilo koja od ovih kombinacija.

Strabizam pogađa 4% dece i odraslih.

Ponekad će naočare ispraviti oči i pomoći im da rade zajedno, iako će možda biti potrebna operacija da bi se ispravili neuravnoteženi očni mišići.

Spušten kapak (ptoza)

Bolesti oka svakako uzrokuju neprijatnost, a simptomi spuštenog kapka su posebno irtirajući (i estetski, ali i funkcionalno).

Većinu vremena, kapak je pao i visi toliko nisko da vam blokira vid. Može se popraviti estetskom hirurgijom.

Kada se pojavi prilično brzo, to može biti znak moždanog udara, tumora na mozgu, bolesti mišića ili problema sa nervima. Ako vam se opuštenost kapka pojavi u roku od nekoliko sati ili dana, odmah pozovite svog doktora.

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian