Bol u oku – Simptomi i uzroci očnog bola

Bol u oku je sveobuhvatna fraza koja opisuje nelagodnost koja može da se manifestuje: na, u, iza ili oko oka.

Bol može biti jednostran ili bilateralni – drugim rečima, možete osetiti bol u desnom oku, bol u levom oku ili bol koja pogađa oba oka. Nema naučnih dokaza da se bol u desnom oku javlja češće od bola u levom oku, ili obrnuto.

U nekim slučajevima, kao što je povreda oka, uzrok bola je očigledan. Ali često je teško znati na prvi pogled zašto vas boli oko.

Da stvar bude komplikovanija, jačina bola ne ukazuje na to koliko je ozbiljan osnovni uzrok nelagodnosti. Drugim rečima, relativno mali problem, kao što je površinska abrazija rožnjače, može biti veoma bolan. Međutim, nekoliko veoma ozbiljnih bolesti oka, uključujući: kataraktu, makularnu degeneraciju, glaukom, ablaciju retine (mrežnjače) i dijabetičku retinopatiju – ne izazivaju nikakav bol u oku.

Bol u oku simptomi

Bolno oko može da izazove različite senzacije i prateće simptome, što može pomoći vašem oftalmologu da utvrdi uzrok nelagodnosti i da prepiše adekvatan tretman.

Simptomi bola u očima su:

 • Osećaj neprijatne oštrine u oku/očima
 • Gorući osećaj u oku/očima
 • Tup bol
 • Osećaj da je nešto u oku

Bol u očima takođe je često praćen:

 • Zamagljenim i nejasnim vidom
 • Crvenilom (zakrvavljenim očima)
 • Osetljivošću na svetlost

Bol u oku i mogući uzroci koji se manifestuju na na površini oka

U nastavku teksta ćemo da analiziramo koji su to sve uzroci bola u oku, koji pogađaju površinu oka.

Evo nekoliko uobičajenih uzroka bola u oku koji utiču na prednju površinu oka.

Strano telo u rožnjači

Nije iznenađujuće da ono što često izaziva osećaj stranog tela u oku je i stvarno strano telo. Uobičajena strana tela koja se mogu zalepiti i ući u površinu rožnjače su: metalne strugotine, pesak, sitne čestice, piljevina…

Nelagodnost od stranog tela u rožnjači može da varira od blage do veoma ozbiljne, i obično je najneugodnije kada trepnete (pošto se kapak često trlja po tom stranom telu tokom treptanja). Zamagljen vid i osetljivost na svetlost takođe su česti u ovim slučajevima.

Strano telo u rožnjači zahteva hitnu intervenciju očnog lekara, jer ono može brzo da izazove ozbiljnu infekciju oka.

Većinu stranih tela u rožnjači, oftalmolog može lako da ukloni. Antibakterijske kapi za oči se najčešće preporučuju, da bi se sprečila infekcija dok rožnjača ne zaceli.

Abrazija rožnjače

Povreda oka dovodi do abrazije rožnjače, i to je zapravo izgrebana rožnjača. Iako većina abrazija rožnjače nije ozbiljna, ove povrede mogu biti veoma neprijatne i takođe uzrokovati osetljivost na svetlost i suzenje očiju.

Mnoge površne ogrebotine rožnjače zarastaju same od sebe u roku od 24 sata. Ali dublje ogrebotine mogu dovesti do ozbiljne infekcije oka, pa čak i do čira na rožnjači ako se ne leče.

Pošto je često skoro nemoguće utvrditi da li je bol u oku posledica manje ogrebotine, duboke abrazije ili stranog tela u rožnjači, dobra je ideja da posetite očnog lekara ako primetite bilo kakvu nelagodnost vezanu za oko ili vid, koja se ne povlači veoma brzo, kako biste utvrdili osnovni uzrok problema.

Suve oči

Još jedan veoma čest uzrok nelagodnosti u očima su suve oči. Obično nelagodnost koju uzrokuje suvo oko počinje sporije i postepeno, nego bol u oku od stranog tela u rožnjači ili usled abrazije rožnjače. Ponekad suve oči mogu dovesti do abrazije rožnjače, jer na površini oka nema dovoljno suza da rožnjača ostane vlažna.

Ukoliko nakon upotrebe kapi za oči primetite značajno poboljšanje vida i bol u oku nestane, znajte da su uzrok bola verovatno bile suve oči. U većini slučajeva, suvo oko ne zahteva hitan odlazak kod lekara, ali vaš oftalmolog može da uradi testove, kako bi utvrdio ozbiljnost suvoće i preporučio najefikasniji tretman.

Bol u oku i mogući uzroci koji se manifestuju iza oka

Uobičajeni uzroci bola iza očiju su migrenske glavobolje i infekcije sinusa.

Migrenske glavobolje

U slučaju migrenske glavobolje, bol je skoro uvek iza samo jednog oka i često je praćen bolom na drugim mestima na istoj strani glave.

Infekcija sinusa

Bol iza oka usled infekcije sinusa obično je manje jak od bola od migrene i ovde mogu biti zahvaćena oba oka.

Iako bol iza očiju izazvan ovim uzrocima obično ne zahteva hitno lečenje, ako imate hronične ili ponavljajuće bolove ove vrste, posetite očnog lekara ili lekara opšte prakse radi lečenja i da vidite šta možete učiniti da predupredite bol.

Bol u oku i mogući uzroci koji se manifestuju oko očiju

U ovom poglavlju ćemo da saznamo koje bolesti mogu da izazovu bol očiju koji je primatan oko očiju.

Čmičak

Jedan od najčešćih uzroka bola oko očiju je čmičak (hordeolum) u očnom kapku.

Čmičak ne zahteva hitno lečenje očnog lekara i obično se može uspešno lečiti kod kuće nanošenjem toplih obloga na kapak par puta dnevno tokom nekoliko dana.

Blefaritis

Ovo je još jedan uobičajeni problem koji može izazvati otečene kapke i nelagodnost oko očiju. Blefaritis je upala rubova kapaka koja može biti akutna i hronična.

Sindrom kompjuterskog vida

Naziva se još i digitalno naprezanje očiju, takođe može izazvati bol oko očiju. Ovo nije hitan problem i postoje jednostavni koraci koje možete preduzeti da biste ublažili naprezanje očiju računara.

Optička neuropatija

Mnogo ređi i daleko ozbiljniji uzrok bola oko očiju je stanje koje se zove optička neuropatija i ona može uzrokovati trajni gubitak vida. Prateći simptomi su obično umanjena oštrina vida i smanjen vid boja, a bol se obično pogoršava pri pokretima očiju.

Bol u oku koji može biti uzrokovan optičkom neuropatijom zahteva hitno lečenje od strane oftalmologa i neurologa. Među osobama mlađim od 40 godina, multipla skleroza i druga neurološka stanja su najčešći uzroci optičkog neuritisa.

Manje uobičajeni uzroci bola u očima

Manje uobičajeni uzroci bola u prednjem delu oka (bol „na“ ili “u” oku) su:

 • Konjunktivitis
 • Infekcije oka (uključujući gljivične infekcije oka i Acanthamoeba keratitis)
 • Iritis (zapaljenje dužice). Upala se obično brzo razvija i najčešće pogađa samo jedno oko
 • Neudobnost kontaktnih sočiva

Veoma ozbiljan uzrok bola u oku je bolest koje se zove endoftalmitis, što je upala unutrašnjosti oka. Obično je uzrokovana bakterijskom infekcijom usled povrede oka ili može biti retka komplikacija operacije katarakte ili neke druge operacije oka.

Endoftalmitis, osim što izaziva bol u očima, uzrokuje i crvenilo, otečene kapke i smanjenje vida. Ako primetite ove simptome nakon operacije katarakte ili druge operacije oka, odmah posetite očnog lekara.

Koji je pravi tretman za bol u oku?

Trebalo bi da smatrate da svaki bol u očima potencijalno predstvalja ozbiljan zdravstveni problem. Najbolje bi bilo da odmah zakažete pregled oka kod očnog lekara. Samo profesionalac može utvrditi tačan uzrok bola u oku i propisati odgovarajući tretman kako bi se sprečilo oštećenje oka i eventualno trajni gubitak vida.

Ne oklevajte da posetite oftalmologa ako imate bol u oku i:

 • Bol koji se javio odmah nakon brušenja metala, testerisanja drveta ili drugih aktivnosti koje bi mogle da izazovu povredu (naročito ako niste nosili zaštitne naočare za rad).
 • Bol je posledica povrede oka.
 • Bol je jak i praćen zamagljenim vidom i/ili osetljivošću na svetlost.
 • Nedavno ste imali operaciju oka, uključujući LASIK i operaciju katarakte.
 • Imate crvenilo i iscedak iz oka.
 • Bol je jak, pojavio se iznenada, a vi imate istoriju glaukoma. Ovo bi moglo signalizirati akutni napad manje uobičajenog oblika glaukoma koji se zove glaukom zatvorenog ugla. On može uzrokovati brz gubitak vida i neophodno je da vam se ukaže hitna medicinska pomoć.

Kada je u pitanju bol u oku, ne rizikujte, već posetite očnog lekara što je pre moguće da biste utvrdili tačan uzrok bola i dobili pravi tretman.

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian