Alergija na naočare za sunce – Koji materijali je uzrokuju i kako možete da je sprečite?

Alergija na naočare za sunce vam se čini kao nešto nemoguće?

Ali da li je baš tako i da li je moguće biti alergičan na naočare za sunce?

Alergijska reakcija na naočare za sunce je neuobičajena i nije baš alergija na naočare za sunce. Moguće je da ste osetljivi na metale ili plastiku koja se nalazi u okvirima vaših naočara ili premazima stakala.

I iako je takođe retko, moguće je imati alergijsku reakciju na silikonske jastučiće za nos koji se nalaze na mnogim naočarima za sunce.

Ako primetite crvenilo ili iritaciju kože na mestu gde deo vaših naočara dodiruje lice, možda imate kontaktni dermatitis.

Kontaktni dermatitis je crveni osip koji svrbi i razvija se kada je vaša koža direktno izložena iritantu ili alergenu. Možete sprečiti kontaktni dermatitis tako što ćete saznati na šta ste alergični i izabrati naočare za sunce koje ne sadrže te materijale.

Šta uzrokuje alergijsku reakciju na naočare za sunce?

Praktično svaki materijal koji se koristi za pravljenje naočara za sunce može izazvati alergijski kontaktni dermatitis. Ovo se dešava kada se krajnji sloj kože upali direktnim kontaktom sa alergenom. To je reakcija imunog sistema na izlaganje materijalu koji izaziva ovu reakciju.

Alergija na naočare za sunce se manifestuje preko sledećih simptoma:

 • Svrab, koji može biti jak
 • Crvenilo
 • Izbočine ili plikovi
 • Otok
 • Osip ili rane
 • Tamni krugovi ispod očiju
 • Osetljivost na svetlost

Moguće je imati alergijsku reakciju nakon samo jednog nošenja naočara, posebno ako je to jak alergen, ali takođe možete razviti alergiju nakon ponovljene izloženosti tokom određenog vremenskog perioda.

Šta to znači?

Čak i ako ste nekoliko puta bez problema nosili naočare za sunce, možete razviti alergiju na materijale okvira.

Materijali okvira vaših naočara ili bilo koja hemikalija koja se koristi u njihovoj proizvodnji, mogu izazvati osetljivost kože ili alergijsku reakciju.

Koji materijali najčešće uzrokuju da se pojavi alergija na naočare za sunce?

Poznato je da plastika, guma, boje i voskovi izazivaju alergije kod nekih ljudi. Međutim, najverovatniji krivac je nikl.

Nikl je uobičajen alergen, a osetljivost je često izazvana izlaganjem bižuteriji od nikla.

Osim toga, mnogi metalni okviri za naočare sadrže legure nikla.

Neke plastike koje se nalaze u okvirima za naočare za sunce takođe mogu izazvati iritaciju, kao i silikon koji se koristi u jastučićima za nos.

U nekim studijama je utvrđeno da su ultraljubičasti (UV) stabilizatori (koji apsorbuju UV zrake i sprečavaju njihov prolazak kroz stakla) alergeni. Ali alergijske reakcije na stakla su mnogo ređe nego reakcije na okvire.

Kako sprečiti i lečiti alergijsku reakciju na naočare za sunce?

Alergija na naočare za sunce može da se izbegne, ukoliko znate koji materijali izazivaju iritaciju u kontaktu sa vašom kožom.

Prvo morate da razumete šta uzrokuje alergijsku reakciju. Oftalmolog ili dermatolog mogu vam pomoći da se utvrdi osnovni uzrok vaše osetljivosti na određene materijale.

Ponekad trenje zbog nepravilno postavljenih okvira ili prekomerno znojenje mogu izazvati simptome slične onima kod alergijske reakcije. To su, međutim, više iritanti nego alergeni. Podesite okvire naočara za sunce i ovi problemi bi trebalo da nestanu.

Takođe možete da posetite alergologa ili dermatologa i uradite testove kože da biste identifikovali supstance na koje ste alergični. Ako je u pitanju nikl, okvire za naočare za sunce možete zameniti titanijumom ili nerđajućim čelikom.

Hipoalergenski okviri za naočare su takođe odlična opcija za ljude koji su osetljivi na plastiku.

Ukoliko primetite alergijsku reakciju na svoje okvire, odmah skinite naočare za sunce i nanesite hladanu oblogu na kapke, da biste privremeno ublažili simptome.

Takođe možete koristiti umirujuće gelove aloe vere, calamina losion ili topikalne kortikosteroidne kreme, koje bi trebalo da obezbede dugotrajnije olakšanje.

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian