ZDRAVLJE OČIJU KOD TINEJDŽERA

Roditelji svoju decu treba da uče još od malih nogu o zdravlju, a pogotovo o zdravlju organa od kog primamo 80% informacija iz okruženja.

Redovni pregledi, kontrole i praćenje dete mogu da nam naprave prevenciju od raznih bolesti, infekcija i kvalitetu vida u daljem razvoju.

Kod momaka i devojaka u tinejdžerskom dobu bitno je usmerenje, o zdravom načinu života i ishrane, jer je oko organ koje pamti, pa će se u kasnijim godinama ispoljiti sve ono o čemu nismo vodili računa kao mladi.

Deci objasnite da preterano izlaganje oka, električnim uređajima može biti šteno po njihove oči.

Razlog leži u tome, što svi ti uređaji luče plavu svetlost i menjaju hormon koji se zove melatonin, koji je zadužen za prirodan proces spavanja buđenja i osećaj umora.

Drugi razlog je stvaranja naprezanja očnih mišića koji posle određenog vremena se zgrče od fokusiranja na samo jednoj udaljenosti te može izazvati raskidanje saradnje i osećaja da su Vam oči umorne i da ne vidi više dobro.

Takođe je ishrana vrlo bitna, kako ćemo se hraniti i kako ćemo tretirati svoje telo.

Hrana bogata vitaminima C i E, cinkom, lutenom, zeaxanatinom i omega 3 kiselinama DHA i EPA je dobra za zdravlje oka kao i za ceo organizam. Prema istraživanjima američkih stručnjaka hrana bogata ovim sastojcima pomaže smanjanje rizika od makularne degeneracije, katarakte i sindroma suvog oka. Odabir zdrave ishrane uvek je dobrodošao bez obzira u kom životnom dobu se nalazite. Hrana koja povoljno utiče na vid i zdravlje oka podrazumeva citrusno voće, biljana ulja, koštuničavo voće, žitarice, povrće sa tamno zelenim pigmentom u listovima i ribu iz hladnih mora.

Trening kako za telo tako i za oko. Redovna fizička aktivnost pomaže u održavanju nivoa masti i hormona u organizmu na normalnom nivou. Redovna šetnja, plivanje, treninzi pomažu u upostavljanju normalne cirkulacije, metabolizma i unošenje više kiseonika. Što sprečava nastajanje bolesti očiju poput dijabetesa odnosno dijabetiče retinopatije

Mladim damama objasniti da koršćenje nekvalitetne i neproverene šminke, nije dobro, s obzirom da nije dermatološki ispitana uvek može biti štetna po zdravlje oka.

Takođe nespecijalizovani saloni lepote koji rade rade veštačke trepavice mogu nepažnjom napraviti problem.

Kontaktna sočiva.

Strogo se pridržavajte načina upotrebe kontaktnih sočiva!!!

Nemojte ih nositi duže od propisanog perioda. Nemojte davati nikom drugom da nosi vaša kontaktna sočiva, nemojte prljavim rukama stavljati kontaktna sočiva. Ako sočiva ispadne bacite ga!

Posetite nas i Izaberite nešto iz naše ponude
Optika Lučič Milana Rakića 1 Zvezdara
011/3835-902

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian