Simptomi očnih bolesti – Na koje potencijalne probleme i bolesti mogu da ukazuju?

Simptomi očnih bolesti su veoma raznoliki. Neki su potpuno bezopasni i prolaze sami od sebe za samo par sati ili najviše za dan ili dva. Međutim postoje i oni koji ukazuju na daleko ozbiljnije probleme sa vidom i njih nikako ne biste smeli da ignorišete.

U tekstu pred vama, pokušaćemo da analiziramo najčešće simptome bolesti oka ili problema sa vidom.

Razmatraćemo koji su sve potencijalni simptomi i uzroci zbog kojih možete da imate problem sa vidom ili neprijatnosti.

Naglašavamo da je uvek najbolja solucija da se obratite oftalmologu za pomoć ili savet ukoliko imate bilo kakav problem sa vidom.

Pucanje kapilara

Sićušni krvni sudovi u vašem oku mogu se proširiti ili pucati kada se iritiraju ili inficiraju. To takođe može biti znak alergije ili suvoće oka. Ovo je prilično uobičajena pojava i često prolazi bez lečenja. Povreda, glaukom, posekotine, ogrebotine i rane na rožnjači mogu da predstavljaju daleko ozbiljniji problem.

Obavezno se konsultujte sa vašim oftalmologom, ukoliko vas oko boli duže od dva dana, ili ako imate problema sa vidom.

Peckanje oka

Simptomi očnih bolesti poput peckanja oka, često su znak umornih ili nadraženih očiju, verovatno od groznice, prašine ili dima. Ovo takođe može biti znak blefaritisa. Blefaritis je upala rubova očnih kapaka koja može biti akutna i hronična. Usled ove upale kapaka oči su crvene, nadražene i javlja se svrab, a na trepavicama se ponekada pojavljuju ljuspaste kraste, koje su slične peruti.

Suvo oko može da bude još jedan potencijalan uzrok peckanja očiju.

Suvo oko je stanje koje obeležava neadekvatno podmazivanje oka, bilo zbog toga što suzni kanali ne proizvode dovoljno suza, ili suze prebrzo isparavaju.

Ozbiljniji problem bi predstavljala upala ili infekcija rožnjače, poznata i kao keratitis.

Kraste i sekret oko očiju

Kada bi se biralo koji simptomi očnih bolesti najneprijatnije izgledaju, kraste bi sigurno zauzele veoma visoku poziciju. Kada se suze i ulja osuše, mogu ostaviti lepljivu koru na vašim kapcima ili trepavicama.

Trebalo bi da posetite lekara ako primetite sekret ili vam se formiraju kraste, pogotovo ukoliko su žute ili zelenkaste, ili ukoliko imate i druge simptome.

Konjuktivitis bi mogao da bude uzrok pojave sekreta i to je zarazana bolest. Blokirani suzni kanali mogu dovesti do nakupljanja suza i tečnosti u vašim očima.

Blefaritis, takođe može izazvati probleme sa vašim lojnim žlezdama.

Suvoća oka ili svrab

Iritirane oči su često uzrokovane alergijama, lekovima, nošenjem kontaktnih sočiva, starenjem, bolestima poput artritisa i naprezanjem očiju usled upotrebe računara.

Kapi za oči mogu da vam pomognu. Potražite one koji vlaže oko. Nemojte koristiti kapi za crvenilo. Drugi način da se lečite kod kuće je stavljanje hladne obloge na oči. Nikada nemojte da trljate oko koje svrbi. Ako svrab ne prođe, posetite lekara koji vam može pomoći da lečite uzrok problema, a ne samo simptom.

Otok

Često je lako otkriti šta je to uzrok podočnjaka. To mogu da budu alergije, konjuktivitis ili druge infekcije i upale…

U retkim slučajevima, to mogu da znači da imate problem sa štitnom žlezdom. Često otok prolazi sam od sebe. Ako traje duže od 24 sata ili ako imate problema sa vidom, odmah pozovite svog lekara.

Vodenaste/suzne oči

Suze su od vitalne važnosti za zdravlje očiju. Održavaju oči vlažnim, ispiraju prljavštinu i čestice i pomažu da se oslobodite jakih emocija i fizičkog bola.

Međutim mnogi simptomi očnih bolesti uključuju suze.

Kada vam suze oči, to znači da ili vaše suze „rade prekovremeno“ ili ne mogu normalno da otiču. To može da se dogodi usled infekcije, zbog posekotine, ogrebotine ili začepljenog suznog kanala. Svakako bi trebalo da posetite doktora ako vas bole oči, imate problema sa vidom ili imate osećaj kao da vam je nešto upalo u oku.

Treptanje

Treptanje je fiziološka funkcija sa svrhom razmazivanja suznog filma po površini oka, vlaženja rožnjače, uklanjanja mikročestica prašine i ujedno refleksna zaštita od stranog tela koje se približava oku, zaštita od jarkog svetla…

Mali, nenamerni pokreti očnih kapaka su uobičajeni i mogu prestati kada se više odmarate ili smanjite unos kofeina. Trebalo bi da pozovete svog očnog lekara kada vam se kapci zatvaraju bez razloga (blefarospazam), i to traje satima, ili kada se jedna strana lica stegne (hemifacijalni spazam).

Čmičak

Halacion (čmičak) je čvrsta, bezbolna kvržica koja se razvija unutar kapka kada uljna žlezda postane začepljena.

Čmičak je crvena kvržica i najčešće je lokalizovan na trepavicama ili ispod kapaka. Uzrokuju ga bakterije.

Simptomi očnih bolesti poput čmička ne spadaju u ozbiljne. Čmičak često može da se leči i kod kuće.

Potopite čistu krpu u toplu vodu, a zatim je držite na oku oko 10 do 15 minuta, tri do pet puta dnevno.Ako halacion ne nestane sam od sebe nakon tretmana oblogama, ponekad doktor mora da napravi rez koji pomaže u isušivanju kvrge i puštanju tog zgusnutog ulja da izađe.

Osećaj da je ‘nešto’ u oku

Simptomi očnih bolesti ne bi bili kompletirani, a da se ne spomene onaj neprijatni osećaj stranog tela u oku.

Najvažniji savet je – ne trljajte oči!

Ako vam oči već ne suze, treptanje ili korišćenje veštačkih suza može pomoći da se ispere trepavica ili zrnca prašine. Suze će takođe olakšati klizanje kapka preko oka u slučaju da je nešto upaljeno. Topla obloga takođe može da vam koristi.

Posetite očnog lekara ako vam neprijatan osećaj u oku ne prođe u roku od nekoliko sati.

To može biti znak infekcije, izgrebane rožnjače ili nečeg drugog i verovatno će vam trebati lekarska pomoć.

Beonjača vam je žute boje

Ako su vam beonjače žućkaste, to je skoro pa siguran znak da imate žuticu. Ova bolest jetre može biti posledica hepatitisa, zloupotrebe alkohola, kamena u žuči i retko raka. Odmah posetite doktora.

Pinguecula takođe može da bude uzrok žućkaste boje očiju. Pinvekula (Pinguecula) je žućkasto beličsto okruglo zadebljanje konjunktive koje se javlja obično u blizini ivice rožnjače (u predelu otvora kapaka).

Obično ne zahteva lečenje, osim ako vam ne ometa vid. Dovoljno je ukapavanje veštačkih suza da bi se poboljšalo vlaženje oka i nošenje sunčanih naočara radi zaštite od UV zraka i vetra.

Povećane su vam zenice

Simptomi očnih bolesti ponekada mogu da budu prilično neobični.  Kod većine ljudi, tamna tačka u centru vašeg oka raste ili se smanjuje kako bi kontrolisala koliko svetlosti ulazi u oko. Ali ponekad se čini da su zenice širom otvorene.

Midrijaza je naziv za jako povećanje/poroširenje zenice usled mehaničkih, fizičkih agensa. Može da nastane usled povrede, bolesti…

Suprotno tome, može da nastane i mioza. Mioza predstavlja suženje zenice oka. To je normalna reakcija na intenzivno svetlo, ali može biti prisutna i kod određenih patoloških stanja.

Uzrok povećane zenice može da bude i da oba oka možda nisu iste veličine. Ovo može da se dogodi iz više razloga, uključujući: oštećenje nerava, migrene, lekove ili operacije oka. Vaš lekar vam može pomoći da shvatite da li je to ozbiljan problem ili je bezopasan.

Prekrštene ili okrenute oči

Kada vaše oči ne gledaju u istom pravcu, one šalju različite slike u mozak.

Strabizam ili razrokost je stanje kod koga je jedno oko van ravnoteže, tj. postoji patološka neusklađenost vidnih osovina.

Strabizam ima oko 4% dece. Ponekad naočare mogu da pomognu, mada će operacija najverovatnije da bude neophodna.

Operacija je samo jedan korak u lečenju. Cilj operacije je da se eliminiše relativna devijacija vidnih osovina.

Pali kapak

I poslednji na listi „simptomi očnih bolesti“ je pali kapak (ptoza). U gotovo svim slučajevima kapak koji je vremenom pao (ptoza) i visi toliko nisko da vam blokira vid može se popraviti estetskom hirurgijom.

Ukoliko se ovo dogodilo prilično brzo, to može biti znak:

 • moždanog udara
 • tumora na mozgu
 • bolesti mišića
 • problema sa nervima.

Ako vam se opuštenost kapka pojavi u roku od nekoliko sati ili dana, odmah pozovite svog doktora.

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian