SEZONSKE ALERGIJE I KONTAKTNA SOČIVA

U proleće i jesen se srecemo sa velikim problemom.To su godišnja doba kada želimo da uživamo, ali oni koji reaguju na alergene, ova godišnja doba su često vrlo neprijatna.
Oči peku, suze, postoji osećaj da imate strano telo u oku, osećaj grebanja, nos curi i to su samo neki od simptoma sezonske alergije. 


Pošto je ovaj problem nemoguće izbeći, osim obaveznog saveta sa oftalmologom i prepisane terapije, postoji još par stvari koje će Vam znatno olakšati period alergija. Pokušajte da pratite ove lagane korake kako biste alergiju držali pod kontrolom:

 • Tokom sezone prozore držite zatvorene, a prostoriju vetrite po potrebi, uz filtere koji prečišćuju vazduh. Isto važi I za Vaš automobil, radni prostor… 
 • Nosite naočare za sunce ili naočare za vid, ili bilo šta kako biste zaštitili svoje oči od alergena.
 • Što češće koristite  veštačke suze, održavajte oči vlažnim kako ne biste imali osećaj grebanja (ili stranog tela u oku), takođe, ovakve suze će štititi oko od alegena. Najbolje bi bilo da Vam veštačke suze prepiše oftalmolog, one delimično uklanjaju i crvenilo, pa su Vam ove kapi od višestruke pomoći. Na njih se ne možete navići i možete ih koristiti koliko god da su Vam potrebne.
 • Što češće se umivajte – najbolje bi bilo da možete da se umivate nakon svakog izlaska napolje. Na taj način ispirate alergene koji su došli do Vaših očiju.
 • Vlažnost vazduha – Ako živite u području gde je klima vlažnija, najbolje bi bilo da imate aparat za prečišćavanje vazduha koji smanjuje vlažnost u vazduha u Vašem životnom prostoru, samim tim smanjujete mogućnost za stvaranje alergena i bakterija.
 • Vodite pažljivo računa o Vašim kontaktnim sočivima – Alergeni jako lako mogu dospeti do Vaših kontaktnih sočiva i tako izazvati osecaj grebanja, stranog tela u oku, crvenilo, svrab, peckanje. Svoja kontaktna sočiva obavezno detaljno operite i dezinfikujte pre nego što ih stavite u oko. U periodu sezonske alergije je najbolje da ne nosite sočiva i da nosite naočare, ili da bar nosite dnevna sočiva i tako smanjite rizik od alergije .slika2

  Optika Lučić
  Milana Rakića 1, Zvezdara
  011/3835-902

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian