Polarizovane Naočare

Polarizovane sunčane naočare su već godinama popularne među nautičarima i ribarima koji imaju potrebu za smanjenjem reflektirajućeg odsjaja od vode koja ih okružuje.

Ali sada, kada su mnogi drugi koji provode vreme na otvorenom otkrili prednosti polarizovanih stakala, interes za ovu vrstu naočara se drastično povećao. U nastavku saznajte kako funkcionišu, koju boju odabrati, te koje su njihove prednosti i nedostaci.

Osim nautičara, znatnu korist od ovakvih naočara imaju vozači. Polarizovane naočare smanjuju odbljeske od dugih, ravnih površina kao što je hauba na automobilu ili površina na putu.

Skijaši, motoristi, golferi i trkači takođe mogu uživati u jasnijem pogledu uz eliminaciju odbljeska koji pružaju polarizovane sunčane naočare.

Kako polarizovane sunčane naočare funkcionišu?

Kada se svetlost odbija od pojedine površine, njeni talasi su najsnažniji u jednom konkretnom smeru – najčešće je to vodoravno ili dijagonalno. Tu pojavu nazivamo polarizacija. Refleksija sunčeve svetlosti od površine poput vode, puta ili metala najčešće ide u vodoravnom smeru, te tako intenzivno udara u oči promatrača i stvara odsjaj.

Većina polarizovanih sočiva u naočarama je laminirana tankim strmim trakicama koje propuštaju samo vertikalnu svetlost. Odsjaj se tako eliminiše, jer vodoravna svetlost ne može proći strmi filter.

Polarizovane sunčane naočare odlične su za boravak u planinama ili uz more, kao i za obične svakodnevne aktivnosti pri kojima odsjaj zna biti zaista naporan.

Polarizovana stakla se izrađuju uz pomoć laminacije, a laminacija je obično provedena unutar stakla i sadrži vertikalno orijentisane polarizatore. Oni funkcionišu poput tehnološki naprednih venecijanera koje filtriraju odsjaj, te tako omogućuju čistiju sliku i manje napora za oči, npr. prilikom vožnje.

Da li je svejedno koje boje su stakla sunčanih naočara?

Odabir boje stakala na naočarima je svakako bitan faktor koji treba prilagoditi ličnom životnom stilu.

Odabir obojanih stakala utiče na naš vid. O boji stakla zavisi – prvo, koliko vidljive svetlosti dopire do očiju; drugo, koliko dobro vidimo druge boje; te, kao treće, koliko dobro razlikujemo kontraste.

Odabirom prikladne boje za sportsku ili neku drugu aktivnost možemo unaprediti način na koji vidimo svoje okruženje. S druge strane, pojedine jarke ili neobične boje mogu značajno izmeniti percepciju boja. Zato je, iz vizualne perspektive, uvijek bolje odabrati siva, smeđa ili zelena stakla

Jarka svetlost može izazvati žmirkanje, jer oko samo pokušava sprečiti dalji prodor svetlosti. Žmirkanje u kombinaciji s kontinuiranim sužavanjem zenica može dovesti do glavobolja i iscrpljivanja očiju. Sunčane naočare smanjuju količinu svetla koja dopire do očiju.

 • Zeleni filter omogućuje precizniju sliku i manje zamaranja očiju.
 • Sivi filter donosi prikaz boja najpribližniji prirodnom vidu, te se preporučuje za dugotrajno korišćenje i pri ekstremnim uslovima.
 • Smeđi filter poboljšava kontrast i rezoluciju slike. Idealan je za slabije svetlosne uslove, te upija većinu štetne plave svetlosti.
 • Žuto-narandžasti filter daje dodatno osvetljenje u ekstremnim uslovima (vožnja noću, skijanje u magli). Ne preporučuje se za intenzivnu svetlost.

 

Da li postoji razlika u zaštiti između jeftinih i kvalitetnih sunčanih naočara?

Ukoliko su stakla na sunčanim naočarama zatamnjena, to ne podrazumeva da ista stakla imaju filter. Obojena stakla slabijeg kvalitete ne blokiraju UV zrake i ne štite od oštećenja očiju.

Zaštita od UV – svetlosti povezana je s filterom i materijalom od kojeg je napravljeno staklo. Kvalitetna obojena stakla treba da blokiraju 100% UV-svetlost i štetnu plavu (HEV) svetlost.

Puno je opasnije nositi loše sunčane naočare nego ih uopšte ne nositi. Razlog tome je što se naše zenice prirodno sužavaju pod jakim svetlom i tako sprečavaju prodiranje štetnih UV zraka u oko. Na drugu stranu, kada nosimo tamne naočare bez zaštite, naše zenice se rašire jer su oči zamračene, te tako omogućuju slobodan prolazak štetnim UV zracima.

Kada polarizovane sunčane naočare nisu dobro rešenje?

Važno je naglasiti da polarizovane naočare nisu idealne za svaku situaciju.

Postoji nekoliko slučajeva kada polarizovana stakla nisu preporučene za korišćenje. Na primer, možete imati poteškoće prilikom gledanja u LED i LCD ekrane.

Takvi ekrani se često koriste na instrument tabli automobila, GPS uređajima, na bankomatima, mobilnim telefonima i digitalnim satovima.

Na šta pripaziti kod kupovine polarizovanih sunčanih naočara?

Kod kupovine polarizovanih naočara, važno je znati da na njima mora postojati oznaka o polarizaciji.

Iako većina kvalitetnih sunčanih naočara imaju oznaku da blokiraju 100% UVA i UVB zrake, to ne znači da su one polarizovane. Uvek se posavetujte sa nama o prednostima i manama polarizovanih stakala.

Kvalitetne sunčane naočare je svakako nešto u što se isplati uložiti, jer zdravlje naših očiju uvek treba biti na prvom mestu.

Optika Lučić Milana Rakića 1 Bulevar
011/3835-902 info@optikalucic.com

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian