Očuvanje zdravlja očiju – 10 metoda koje daju rezultate

Očuvanje zdravlja očiju o ovom modernom vremenu može da predstavlja izazov.

Da li ste danas zaboravili da stavite naočare za sunce? Da li satima sedite ispred ekrana računara bez pauze? Koliko ste samo vremena proveli na društvenim mrežama na vašem telefonu? Verovatno ste ponovo preskočili godišnji pregled očiju? Ovo su samo neke od stvari koje previđamo kada je u pitanju zdravlje naših očiju. Ali ovi naizgled benigni previdi, zajedno sa svakodnevnim malim odlukama, na kraju mogu uticati na naše oči i vid generalno.

Sada je vreme da napravite promene kako biste zaštitili svoje oči i zapamtite da nikada nije kasno da promenite rutinu ili prekinete sa lošim navikama. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da popravite zdravlje očiju i vid.

1. Držite ekrane na adekvatnoj udaljenosti

Ekrani i monitori su deo našeg svakodnevnog života. Susrećemo ih svuda, od naših mobilnih telefona, desktop računara, tableta, televizora, do bioskopa, aerodroma, železničkih stanica… Tokom dana imamo tendenciju da gledamo u ekrane tokom dužeg vremenskog perioda. Preporučuje se da ekran računara postavite na razdaljinu od najmanje jedne ruke i držite uređaje na adekvatnoj udaljenosti od očiju.

Odsjaj od ekrana može dovesti do naprezanja očiju i sindroma kompjuterskog vida.   

Predugo gledanje u monitor može uzrokovati:

 • Naprezanje oka
 • Probleme s fokusiranjem na daljinu
 • Zamagljen vid
 • Glavobolje
 • Suve oči
 • Bol u vratu, leđima i ramenima

Kako biste maksimalno zaštitili vaše oči,pri dugotrajnom radu ispred računara možete učiniti sledeće:

 • Proverite da li je dioptrija na vašim naočarama ili kontaktnim sočivima adekvatna.
 • Ukoliko naprezanje očiju ne prolazi, posavjetujte se s vašim oftalmologom o dioptrijskim načarima prilagođenim za rad na računaru.
 • Pokušajte da izbegnete odraz svetla od monitora koji dolazi sa prozora ili drugih izvora svetlosti.
 • Svakih 20 minuta napravite pauzu u trajanju od makar 20 sekundi, gledajte u daljinu,dok se pogled ne izbistri.
 • Ustanite na barem svaka 2 sata i uzmite 10 minuta pauze.

2. Treptaj, treptaj, treptaj

Drugi rezultat ekstenzivne upotrebe kompjutera ili mobilnog je da vaša stopa treptanja ima tendenciju da opadne kada dugo gledate u tekst na ekranu. Ne treptanje dovoljno često može dovesti do suvih, iritiranih očiju.

3. Nosite naočare za sunce

Uvek nosite naočare za sunce da biste zaštitili oči od štetnih UV zraka kada ste napolju ili kada vozite tokom dana. Izlaganje ultraljubičastim (UV) zracima u bilo koje doba godine može dovesti do katarakte ili makularne degeneracije, kao i do opekotina na očima u ekstremnim slučajevima.

Uverite se da vaše sunčane naočare blokiraju 99 procenata UVA i UVB zraka. Zakrivljene sunčane naočare koje prate oblik lica štite oči i sa strane. Na ovaj način očuvanje zdravlja očiju će biti gotovo zagarnatovano.

4. Jedite morske plodove sa Omega-3 mastima

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u hladnovodnim ribama kao što su: tunjevina, losos, skuša i sardine, mogu pomoći u smanjenju rizika od suvih očiju i očnih bolesti kao što su makularna degeneracija i katarakta. Ako ne volite morsku hranu, razmislite o uzimanju suplemenata na bazi ribljeg ulja ili drugih suplemenata koji sadrže omega 3 kao što su ulje crnog semena ili laneno seme.

5. Jedite zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće kao što su: spanać, kelj, brokoli, tikvice, grašak i avokado sadrže lutein i zeaksantin. Pokazalo se da određeni dodaci ishrani, uključujući ovu hranu, pomažu u sprečavanju napredovanja nekih očnih bolesti.

6. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj je još jedan odličan izvor antioksidanata koji održavaju oči zdravim i štite ih od katarakte i makularne degeneracije.

7. Brinite o svojim kontaktnim sočivima

Uvek operite ruke pre stavljanja ili uklanjanja sočiva i pravilno ih čuvajte i odlažite. Nikada ne koristite druge supstance osim odgovarajućeg rastvora za kontaktna sočiva i vodite računa da pratite uputstva očnog lekara za pravilnu upotrebu, jer neke kapi za oči sadrže sastojke koji mogu loše da reaguju sa vašim kontaktnim sočivima.

Imajte i rezervni par naočara za svaki slučaj. Ne nosite kontaktna sočiva duže nego što bi trebalo da se nose. Ne čekajte da dođe do iritacije pre nego što promenite par sočiva, jer je to od izuzetne važnosti za očuvanje zdravlja očiju.

8. Rešite se stare šminke za oči

Bacite staru šminku za oči, kao što je maskara koja je starija od četiri meseca. Ne stavljajte olovke na unutrašnjost kapka. Ako vam oči postanu iritirane, prestanite da koristite šminku i posetite oftalmologa ukoliko problem potraje.

9. Zaštitite oči od potencijalnih povreda

Ukoliko se bavite poslom u kojem postoji mogućnost povrede oka raznim stranim telima, svakako nosite zaštitne naočare. Ako imate dioptriju, možete izraditi dioptrijske zaštitne naočare. Druga opcija je da koristite zaštitne naočare koje možete nositi preko vaših standardnih dioptrijskih naočara.

Takođe  i kada radite u bašti, popravljate u kući ili kada radite sa jakim supstancama za čišćenje kao što su izbeljivač ili razna sredstva za čišćenje.

U svakom slučaju oči treba zaštititi, jer kad se povreda već dogodi posledice mogu biti trajne.

10. Redovno idite na preglede očiju

Očuvanje zdravlja očiju je nezamislivo bez redovnih kontrola vida.

Posetite svog očnog lekara radi sveobuhvatnog pregleda oka najmanje jednom godišnje. Godišnji pregledi očiju nisu samo od pomoći u otkrivanju ranih znakova očnih bolesti, već su i važan pokazatelj vašeg ukupnog zdravlja.

Očni pregled može otkriti znake: kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, moždanog udara, tumora mozga, aneurizme i multiple skleroze. Odgovarajuća pažnja vezana za probleme sa vidom takođe može poboljšati vašu bezbednost i kvalitet života.

Ako znate šta bi trebalo da urdaite, onda ste preduzeli prvi korak u zaštiti očiju i vida.

Očuvanje zdravlja očiju – rezime

Postoji puno faktora koji utiču na zdravlje vašeg oka.

Najbitniji su: ishrana, adekvatna zaštita od UV zračenja, zaštitne naočare na rizičnim radnim mestima, dugotrajan rad za računarom…

Za zdravlje oka je najvažnije da se unose omega-3 masne kiseline, lutein, cink i vitamini C i E,  jer pomažu kod prevencije bolesti oka koje dolaze sa godinama, kao što su makularna degeneracija i katarakta.

Dobro uravnotežena ishrana takođe pomaže da ostanete na zdravoj telesnoj težini, što smanjuje izglede za  bolesti poput dijabetesa tip 2, koji je jedan od vodećih uzroka slepoće kod odraslih.

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian