Konjuktivitis kod beba – Koji su uzroci i kako se leči?

Konjuktivitis kod beba može da bude veoma opasan.

Ukoliko vaše dete ima simptome konjuktivitisa (crveno oko) treba odmah da ga odvedete kod lekara.

Neonatalni konjunktivitis je crveno oko kod novorođenčeta uzrokovano infekcijom, iritacijom ili začepljenim suznim kanalom. Kada je uzrokovan infekcijom, neonatalni konjunktivitis može biti veoma ozbiljan.

Konjuktivitis kod beba simptomi i uzroci

Novorođenčad često dobijaju konjunktivitis još u porodilištu. Njihovi kapci postaju natečeni i crveni. Uzrok neonatalnog konjunktivitisa je često teško odrediti.

Konjunktivitis kod novorođenčeta može biti uzrokovan začepljenim suznim kanalom, iritacijom izazvanom lokalnim antimikrobnim sredstvima datim pri rođenju ili infekcijom virusom ili bakterijom koja se prenosi sa majke na bebu tokom porođaja. Čak i majke bez simptoma (asimptomatske) u vreme porođaja mogu nositi i preneti bakterije ili viruse na bebe tokom porođaja.

Najčešći tipovi neonatalnog konjunktivitisa su:

 • Inkluzioni (hlamidijski) konjunktivitis

Chlamydia trachomatis može izazvati inkluzioni konjuktivitis i genitalne infekcije (hlamidija). Žena sa nelečenom hlamidijom može preneti bakteriju svojoj bebi tokom porođaja.

Simptomi inkluzivnog konjunktivitisa uključuju: crvenilo oka (oči), oticanje očnih kapaka i ispuštanje gnoja. Simptomi će se verovatno pojaviti 5 do 12 dana nakon rođenja. Simptomi se mogu razviti ranije ako je amnionska kesa pukla tokom porođaja. Neka novorođenčad sa hlamidijskim konjunktivitisom mogu imati infekciju u drugim delovima tela. Bakterije znaju da zaraze pluća i nazofarinks (gde se zadnji deo nosa povezuje sa ustima).

 • Gonokokni konjunktivitis

Neisseria gonorrhoeae može izazvati gonokokni konjuktivitis, kao i polno prenosivu infekciju zvanu gonoreja. Žena sa nelečenom gonorejom može preneti bakteriju svojoj bebi tokom porođaja. Simptomi su obično: crvene oči, gust gnoj u očima i oticanje kapaka. Ova vrsta konjunktivitisa obično počinje u prvih 2-5 dana života. Takođe može napredovati do ozbiljnih infekcija krvotoka (bakteremija) i sluznice mozga i kičmene moždine (meningitis) kod novorođenčadi.

 • Drugi neonatalni konjunktivitis

Virusi i bakterije osim Chlamydia trachomatis i Neisseria gonorrhoeae mogu izazvati konjunktivitis. Na primer, bakterije koje se normalno nalaze u vagini i koje se ne prenose polnim putem mogu izazvati konjunktivitis. Pored toga, virusi koji izazivaju genitalni i oralni herpes mogu izazvati neonatalni konjuktivitis i teška oštećenja oka. Majka može preneti takve viruse svojoj bebi tokom porođaja.

Međutim, virusni konjunktivitis je ređi od konjunktivitisa uzrokovanog gonorejom i hlamidijom. Simptomi obično uključuju: crvene oči i otečene kapke sa malo gnoja.

Prevencija i lečenje konjuktivitisa kod novorođenčadi

Da bi sprečili neonatalni konjunktivitis (konjuktivitis kod beba), većina država ima zakone koji zahtevaju od pružalaca usluga da stavljaju kapi ili mast u oči novorođenčeta, obično u roku od 2-3 sata od rođenja. Danas bolnice uglavnom koriste antibiotske kapi za oči, obično eritromicin. Tokom trudnoće i pre porođaja, žene sa genitalnim herpesom treba da se konsultuju sa svojim lekarom o načinima da minimiziraju šanse za širenje infekcije na novorođenče.

Lekari mogu lečiti konjuktivitis kod beba uzrokovan bakterijskom infekcijom antibioticima. To će zavisiti od težine infekcije i bakterija koje su je izazvale. Neki antibiotici se primenjuju kao kapi za oči ili mast za oči (lokalno).

Drugi antibiotici se daju na usta (oralno), kroz venu (intravenozno) ili kao injekcija (intramuskularno). Lekari mogu lečiti konjunktivitis novorođenčeta kombinacijom lokalnih, oralnih, intravenskih ili intramuskularnih antibiotika.

Ispiranje zaraženog oka novorođenčeta fiziološkim rastvorom će ukloniti sve ostatke koji se mogu razviti kao odgovor na infekciju.

Ako začepljen suzni kanal izaziva konjuktivitis, nežna, topla masaža između oka i nosne oblasti može biti od pomoći. Ukoliko se začepljeni suzni kanal ne očisti do prve godine, detetu će možda biti potrebna operacija.

Tretmani za uobičajene uzroke neonatalnog konjunktivitisa su sledeći:

 • Inkluzioni (klamidijski) konjunktivitis

Lekari obično koriste oralne antibiotike za lečenje inkluzivnog konjunktivitisa.

 • Gonokokni konjunktivitis

Lekari daju intravenozne (IV) ili intramuskularne (IM) antibiotike za lečenje gonokoknog konjunktivitisa. Ako se ne leči, novorođenče može razviti ulceracije rožnjače (otvorene rane na rožnjači) i slepilo.

 • Hemijski konjunktivitis

Pošto je ova vrsta konjunktivitisa uzrokovana hemijskom iritacijom, lečenje obično nije potrebno. Novorođenče će obično biti bolje za 24 do 36 sati.

 • Drugi bakterijski i virusni konjunktivitis kod beba

Lekari obično daju antibiotske kapi ili masti za lečenje konjuktivitisa izazvanog drugim bakterijama. Za bakterijski i virusni konjuktivitis, tople obloge na oku mogu ublažiti otok i iritaciju. Obavezno operite ruke pre i posle dodirivanja zaraženih očiju.

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian