Hlamidija i njen uticaj na vid

Hlamidija je uobičajena polno prenosiva bolest uzrokovana bakterijom zvanom Chlamydia trachomatis. Hlamidija je najčešća u genitalnom području, ali može uticati i na oči.

Kada hlamidija ima efekat na oko, može doći do konjunktivitisa (bolest crvenih očiju). Ovo stanje se često naziva hlamidijski konjunktivitis (ili inkluzijski konjunktivitis – bazenski konjuktivitis).

Inkluzijski konjunktivitis se leči oralnim ili lokalnim antibioticima. Međutim, ako se stanje ne leči, može dovesti do daljih komplikacija uključujući slepilo. Bebe koje su dobile inkluzijski konjunktivitis dok su prolazile kroz porođajni kanal takođe su u opasnosti od razvoja plućnih infekcija.

Inače, konjunktivitis je upala vežnjače (konjunktive) tj. sluzokože koja oblaže unutrašnju stranu kapaka i pruža se preko beonjače do rožnjače. Kada dođe do zapaljenje i infekcije, konjunktiva ima crvenkastu boju i luči sekret zbog koga ponekad ujutru trpavice budu zalepljene.

Hlamidija simptomi

Simptomi inkluzijskog konjunktivitisa se obično razvijaju sporo. Može biti zahvaćeno jedno ili eventualno oba oka, mada se obično javlja samo u jednom oku.

Neki od glavnih simptoma inkluzijskog konjuktivitisa su:

 • Crvenilo
 • Otok
 • Svrab
 • Suze i vodeni iscedak
 • Kapci koji stvaraju koru
 • Osetljivost na svetlost

Hlamidija obično ne izaziva promene vida ili primetan bol u zahvaćenom oku. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, možda čak imate drugu vrstu infekcije. Najbolji način da se to utvrdi je poseta očnom lekaru radi pregleda.

Uzroci nastanka inkluzijskog konjuktivitisa

Inkluzijski konjunktivitis se najčešće prenosi polnim putem, kada oko dođe u direktan kontakt sa genitalnim tečnostima zaražene osobe.

Bakterije se mogu proširiti na oko na druge različite načine, uključujući sledeće:

 • Deljenje peškira ili posteljine sa zaraženom osobom
 • Dodirivanje oka neopranim rukama nakon seksualnog kontakta sa zaraženom osobom
 • Deljenje kozmetike kao što je maskara ili veštačke trepavice sa zaraženom osobom
 • Porođaj, ako je trudnica zaražena

Dijagnoza

Hlamidijski (inkluzijski) konjunktivitis se dijagnostikuje očnim pregledom. Vaš oftalmolog će uzeti bris vaše konjuktive i poslati ga na laboratorijsko testiranje na određene bakterije.

Pored toga, lekar vam može preporučiti da se testirate na polno prenosive infekcije ili bolesti, uključujući sifilis ili gonoreju, od kojih obe bolesti mogu izazvati infekcije koje se mogu proširiti na oči.

Tretman za konjuktivitis koji izaziva hlamidija

Hlamidija koja izaziva inkluzijski konjunktivitis se može lečiti oralnim i/ili lokalnim antibioticima, kao što su kapi za oči ili mast. Najčešće prolazi u roku od nekoliko nedelja, ali da bi se infekcija potpuno izlečila, ključno je uzimati antibiotika prema uputstvima lekara i nemojte da prekidate terapiju, ako vam lekar to ne savetuje.

Ako imate hlamidiju ili inkluzijski konjunktivitis, vaš seksualni partner takođe treba da se leči, kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije.

Hlamidija koja se ne leči može dovesti do daljih komplikacija vezanih za oko.

Hlamidija i uticaj na vid kod novorođenčadi

Trudnica koja je zaražena hlamidijom može zaraziti svoju bebu dok prolazi kroz porođajni kanal tokom porođaja. Prema istraživanju, do 50 odsto novorođenih beba može dobiti hlamidiju od zaražene majke tokom porođaja.

Simptomi kod novorođenčadi mogu biti: otok, crvenilo ili vodeni iscedak. Novorođenčad obično počinje da doživljava ove simptome oko 5 do 7 dana nakon rođenja.

Ove infekcije se preveniraju ukapavanjem kapi u oči odmah po rodjenju u porodilištu.

Prevencija

Inkluzijski konjunktivitis generalno nije težak za lečenje i može se lečiti kod odraslih i odojčadi kada se rano otkrije. Međutim, nelečeni hlamidijski konjunktivitis može dovesti do ozbiljnih problema sa vidom, uključujući slepilo.

Seks sa kondomom i pravilna higijena su ključni u prevenciji za inkluzijski konjunktivitis. Trudnice koje imaju hlamidiju treba da se leče pre porođaja kako bi sprečile širenje infekcije na novorođenče.

Uopšteno govoreći, važno je obratiti pažnju na higijenu kako biste sprečili infekcije, bilo da su blage ili teške.

U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, a u želji da Vam i u narednom periodu budemo što dostupniji, korigovali smo rad naše poslovnice. Tako da, od petka 03.04.2020. godine, radno vreme je radnim danom od 9h do 20h, subota je 09h-15h.
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, Optika Lučić je preduzela sve neophodne mere radi prevencije širenja virusa COVID-19.
 1. Kako bismo maksimalno zaštitili Vaše i zdravlje naših zaposlenih preporučujemo Vam da:
 2. Ukoliko čekate u redu, držite se na preporučenoj udaljenosti u odnosu na ostale klijente i zaposlene
 3. Koristite platne kartice za plaćanje (po mogućstvu obavljate beskontaktno plaćanje
 4. Kupujete online bez odlaska na prodajno mesto kada je god to moguće.
Opšte preventivne mere zaštite od korona virusa
 • Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Van kuće koristite gelove za suvo pranje ruku ili alkohol sprej.
 • Ne dodirujte lice neopranim rukama (usta, oči, nos)
 • Prilikom kašljanja ili kijanja koristite unutrašnju stranu lakta ili maramicu.
 • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje prilikom pozdravljanja.
 • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
 • Zatvoren prostor u kom boravite češće provetravajte
 • Ukoliko koristite masku, ona mora da prijanja na lice, da pokriva nos i usta.
sr_RSSerbian